Ілюстрація REUTERS

Червневі ф'ючерси на північноморську нафтову суміш Brent подорожчали на 15,1% до 34,46 долара за барель, травневі ф'ючерси на західно-техаський сорт WTI - на 9,87% до 27,82 долара за барель.

Читайте такожЦіна російської нафти опустилася до 10 доларів - мінімуму з 1999 року

Про це повідомляє Росбалт.

Відео дня

Наголошується, що вибухове зростання стало реакцією трейдерів на коментар президента США Дональда Трампа, що він говорив з наслідним принцом Саудівської Аравії Мохаммедом бен Салман й очікує, що Саудівська Аравія і Росія погодиться скоротити видобуток нафти принаймні на 10 мільйонів барелів на день.

"Повідомлення Трампа відродило сподівання на перемир'я в ціновій війні між Ер-Ріядом та Москвою", - підкреслює видання.

Більш того, зазначає аналітик ІК "ВЕЛЕС Капітал" Олена Кожухова, сьогодні стало відомо, що 6 квітня країни ОПЕК+ та інші великі учасники ринку (такі, як США) проведуть відеоконференцію, на якій обговорять можливість скорочення видобутку для ребалансування ринку".

Ілюстрація REUTERS

При цьому провідний аналітик FxPro Олександр Купцикевич не виключає, що "якщо в результаті вдасться наблизити видобуток нафти до реального споживання, це стане добрим знаком для ринків".

"Волатильність цін на нафту відійде на другий план, знизивши загальний градус напруження", - прогнозує експерт.

Як повідомляв УНІАН, з початку нинішнього року на світовому нафтовому ринку прокотилися вже кілька хвиль падіння цін на "чорне золото".

Негативна ситуація викликана цілим комплексом факторів: загальним перевиробництвом сировини, різким падінням попиту на тлі стрімкого поширення коронавірусної інфекції COVID-19 (11 березня було оголошено про пандемії) і побоюваннями з приводу її впливу на глобальну економіку, а також розвалом угоди ОПЕК+. Саме ця обставина й стала тригером до обвалення цін на нафту. До того ж Саудівська Аравія оголосила про намір збільшити видобуток та знизити ціни на нафту. Пізніше про бажання опустити ціни заявили Ірак, Кувейт, ОАЕ і Нігерія.

За перший квартал 2020 року ціна Brent впала на 65,6%, а WTI - на 66,5%. Причому накінці березня вартість червневого ф'ючерсу Brent падала нижче 22 доларів за барель (до 21,72 долара), тобто до мінімуму з березня 2002 року, а травневий ф'ючерс на WTI - до 20,1 долара.