Фото : ТСН

Cлужбові особи Департаменту торговельного захисту та Міжнародної комісії з міжнародної торгівлі Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, зловживаючи своїм службовим становищем, здійснили свідому підготовку проекту незаконного рішення про відмову в проведенні антисубсидиційного розслідування за спільною скаргою вітчизняних нафтопереробних підприємств на імпорт російських нафтопродуктів.

Про це йдеться у заяві народного депутата України Олександра Дубінського до голови Національної поліції України Ігоря Клименка, текст якої є в розпорядженні УНІАН. 

Він заявляє, що таким чином вони здійснили кримінальне правопорушення за ч.2 ст.364 Кримінального кодексу України (Зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки).

Відео дня

«21.01.2020 АТ «Укргазвидобування» НАК «Нафтогаз України», ПАТ «Укртатнафта» та ПАТ «Укрнафта» у встановленому законодавством порядку звернулись до Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі, яка діє при Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, зі спільною скаргою «Про порушення та проведення антисубсидиційного розслідування щодо імпорту в Україну окремих продуктів переробки нафтової сировини (дизельного палива та скрапленого газу) походженням з Російської Федерації. 22.05.2020 року було заплановано проведення чергового засідання Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України», - йдеться у заяві.

Дубінський наголошує, що за два дні до запланованого засідання, 20 травня, керівник Департаменту торговельного захисту Мінекономіки Наталія Сидорук підготувала та надала усім членам Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі порядок денний, матеріали та проекти рішень голосування по кожному з питань. В отриманих матеріалах щодо питання 9 порядку денного членам комісії був наданий проект рішення про відмову в проведенні розслідування за спільною скаргою вітчизняних нафтопереробних підприємств на імпорт російських нафтопродуктів, незважаючи на повністю обґрунтовані докази, надані у скарзі.

«Крім того, керівник Департаменту Сидорук Н.Є. в телефонному режимі спілкувалася з членами комісії - просила їх завчасно прибути на засідання комісії 22.05.2020 у зв’язку з необхідністю уточнення окремих питань щодо порядку денного засідання комісії. Предметом «уточнення», як виявилось, якраз і було голосування з питання 9 порядку денного засідання Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі», - наголошує Дубінський.

Як йдеться в його заяві, окремі члени комісії перед початком засідання в спілкуванні з Сидорук категорично та аргументовано не погоджувалися  з відмовою у проведенні антисубсидиційного розслідування через важливість даного питання для обороноздатності України та зменшення енергетичної залежності від країни-агресора.

«Надалі, після початку засідання Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі, всім присутнім роздали оновлений порядок денний, в якому було відсутнє питання 9 щодо спільної скарги вітчизняних нафтопереробних підприємств на імпорт російських нафтопродуктів. Народні депутати, які були присутні на засіданні комісії, зробили спробу встановити причину таких змін в порядку денному засідання комісії та звернулись із відповідними питаннями до Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Петрашко Ігоря Ростиславовича, який одночасно є Головою Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі», - йдеться в заяві.

У відповідь заступник міністра економіки Тарас Качка заявив нардепам, що такого питання нібито і не було в порядку денному, наголосив Дубінський.

«Після аргументованих скарг народних депутатів Петрашко І.Р. відразу ж згадав, що дійсно питання 9 порядку денного щодо спільної скарги вітчизняних нафтопереробних підприємств на імпорт російських нафтопродуктів було у первісній редакції порядку денного засідання комісії, але було виключено з нього через звернення в.о. Міністра енергетики та захисту довкілля України Буславець Ольги Анатоліївни з проханням відкласти розгляд даного питання до моменту заміни звільненого члена комісії Чижика К.Г. Надалі, у відповідь на питання народних депутатів щодо дати розгляду питання антисубсидиційного розслідування щодо імпорту в Україну російського дизельного палива та скрапленого газу Петрашко І.Р. повідомив, що буде намагатися зібратись на засіданні Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі через 2 тижні, про що додатково повідомить всіх уацікавлених осіб», - йдеться в заяві.

Дубінський підкреслює, що зволікання службовими особами Департаменту торгівельного захисту наданих заявниками доводів, вже призвело до вкрай негативних наслідків для економіки держави, тому що, наприклад 70% потреби України у скрапленомугазі вже задовільняються поставками з країни-агресора, які можуть бути припинені будь-якого моменту за команди політичного керівництва РФ. Практично аналогічна ситуація відбувається з дизельним паливом.

«Такий критичний дисбаланс є не тільки підставою негайно розпочати антисубсидиційне розслідування за заявою скаржників, але здійснити інші захисні заходи, передбачені чинним законодавством на підставі покладених на Департамент торгівельного захисту завдань і обов’язків», - наголошує нардеп.