Тимчасовий міністр енергетики Ольга Буславець / фото УНІАН

В. о. міністра енергетики Ольга Буславець здійснює тиск на компанію «Центренерго», змушуючи її купувати вугілля на шахтах, що входять у холдинг ДТЕК Ріната Ахметова.

Про це повідомляється на сайті компанії, заявив в. о. гендиректора «Центренерго» Олександр Корчинський за підсумками наради у Міненерго за участю компанії Д. Трейдинг, кінцевим бенефіціаром якої є Ахметов.

Читайте такожПарламентарії не хочуть бачіті Буславець на чолі Міненерго - нардеп

Відео дня

Як говориться в опублікованій заяві, Буславець доручила компанії «Центренерго» розглянути можливість закуповувати енергетичне вугілля у вітчизняних виробників за конкурентними цінами. Зокрема — у ДТЕК Добропіллявугілля, що входить у холдинг ДТЕК Ріната Ахметова, шахти якого виведені в простій.

«Комерційна пропозиція, яку ми отримали, неприйнятно для "Центренерго" за кількох принципових позицій, в тому числі з умовою передоплати. Фінансового тиску на державне підприємство бути не може», — зазначив Корчинський.

За його словами найбільшою перешкодою в переговорах, є вимога представників ДТЕК по 100% передоплаті за відвантажене вугілля.

«Переговори з ДТЕК тривають. Ми купуємо вугілля у державних шахт на умовах наступної оплати і йдемо з випередженням графіка платежів: з передбачених у липні 120 млн грн вже погашено 80 млн грн. Не розумію, чому Центренерго повинен надавати приватної компанії більш вигідні умови. До того ж повна передоплата зажадає від Центренерго залучення додаткових оборотних коштів, яких у нас просто немає. Нагадаю, що непрацююче державне підприємство Енергоринок досі має «Центренерго» понад 1,4 млрд грн», — наголосив Корчинський.

«Керівництво «Центренерго» підкреслює, що шахтарі не повинні бути об'єктом маніпуляцій і спекуляцій в питанні енергетичної кризи, а також зазначає, що передумовами кризи стали дії приватних компаній. Тому компанія наполягає на розгляді проблеми в повному контексті, без необ'єктивних звинувачень Центренерго», — йдеться в заяві компанії.

«Проблему вугільної галузі потрібно терміново вирішувати. Однак не за рахунок банкрутства трьох державних електростанцій», — сказав Корчинський.

Довідка УНІАН. Буславець було призначено на посаду заступника міністра Минэкоэнерго з покладанням обов'язків глави відомства в середині квітня. Кандидатуру схвалив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, який раніше працював топ-менеджером у компанії "ДТЕК-Західенерго". Голова профільного енергетичного комітету парламенту Андрій Герус заявив, що з легкої руки Буславець під час перебування на посаді керівника директорату енергетичних ринків Міністерства енергетики свого часу була прийнята відома формула "Роттердам+". Як відомо, доходи від цієї скандальної формули отримав ДТЕК.

Як повідомляв УНІАН, раніше тимчасовий міністр скандальним чином вирішила відключити три атомні енергоблоки та знизити потужність ще на п'яти блоках державного підприємства "Енергоатом", що виробляє саму дешеву електроенергію в країні. Це дало можливість іншим видам генерації, а саме вугільної та сонячної, зберегти свої доходи.

6 липня 2020 року Буславець заявила про те, що в Україні готують пілотний проект по закриттю шахт в одному з міст по німецькому досвіду.