В Україні відбувається лібералізація ринку газу / фото УНІАН Володимир Гонтар

Ера дешевого газу, яка почалася навесні цього року, проходить, і ціни на блакитне паливо будуть рости до кінця зими.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус під час експертної онлайн-дискусії ENERGY INSIDE.

Читайте такожОпалювальний сезон в Україні: коли ввімкнуть тепло та скільки воно коштуватиме

Відео дня

«Ми бачимо, що ціна на газ зростає, і вже сьогодні вона понад 180 доларів. І очевидно, що такий тренд триватиме до зими або до закінчення зими. Я думаю, що ера дешевих енергоресурсів, яка почалася навесні цього року, проходить. Говорячи дипломатично, ціни будуть на такому середньому рівні та досить стабільними", - сказав він.

Герус зазначив, що в Україні відбувається лібералізація ринку газу, що надає можливості для газових компаній, але не завжди є позитивним для споживача.

"У нас відбувається лібералізація ринку газу. Це завжди добре для компаній, але не завжди добре для споживачів, якщо немає достатньої конкуренції", - підкреслив голова комітету Ради.

Ринок газу

  • З 1 серпня 2020 року в Україні відкрився ринок природного газу для побутових споживачів, які отримали можливість самостійно обирати собі постачальника газу.
  • Також завершився термін дії публічних спеціальних зобов'язань (ПСЗ) держкомпанії "Нафтогаз України" для населення, але теплокомуненерго продовжать отримувати газ за регульованою "Нафтогазом" ціною.
  • Середня ціна імпортного природного газу в Україні у вересні 2020 року склала 140,54 дол. за тисячу кубометрів, що на 32,5% більше, ніж у серпні 2020 року.
  • Газопостачальні компанії в рамках конкурентного ринку природного газу запропонували населенню в жовтні купувати газ за ціною від 4,7 до 6,8 грн за куб.м, при цьому мінімальна ціна газу на 7,1% більше, ніж місяцем раніше, а максимальна зменшилася на 2%.
  • Навесні 2020 року після укладення транзитного контракту між "Нафтогазом України" і російським "Газпромом" ціни на газ на європейському ринку почали стрімко падати. Влітку ціна досягала 80 дол. за тисячу куб. м, тоді як у січні 2020 року середня ціна імпортного природного газу в Україні становила 175,26 дол. за тис. куб. м.
  • У жовтні 2020 року аналітики прогнозували зростання ціни на газ для українців.