false

Державне підприємство «НАЕК «Енергоатом» спільно з народними депутатами та представниками міст-супутників АЕС заявили про необхідність терміново вивести компанію з кризи, викликаного штучним зниженням вироблення на атомних станціях, а також зарегульованістю ринку електроенергії.

Такі заяви вони зробили під час круглого столу, присвяченого вирішенню проблем ринку електроенергії.

"Атомна галузь, як і вся енергетика, зараз перебуває в кризі. Цей криза пов'язана зі зниженням попиту на електроенергію в умовах пандемії коронавіруса, а також кризою неплатежів на енергоринку", - сказав в. о. президента "Енергоатому" Петро Котін.

Відео дня

За словами Котіна, зараз працюють 10 енергоблоків українських АЕС. З них 3 працюють з балансовими обмеженнями, 2 енергоблоку - у внутрішньому резерві. А загальні балансові обмеження по виробленню складають 2270 МВт.

"Нам потрібно відновити нашу генерацію до рівня базової, забезпечити рівні умови всім учасникам енергоринку. Це означає вихід на ринок двосторонніх договорів в обсязі до 40% нашої потужності. Також необхідно виключити з процесу недобросовісних посередників: "Гарантований покупець" отримує до 80% нашої електроенергії, а продає тільки 3-5%, нарощуючи заборгованість перед нами – на рівні близько 2 млрд грн у місяць", - пояснив в. о. президента компанії.

Голова "Енергоатому" повідомив, що, незважаючи на це, компанія в повному обсязі виплачує заробітну плату працівникам, але в той же час не має можливості в повному обсязі фінансувати виробничу і паливну програми.

Присутній на круглому столі голова парламентського Комітету з питань енергетики і житлово-комунальних послуг Андрій Герус заявив, що через спотворену діючу модель ринку електроенергії "Енергоатом", що має найнижчу собівартість виробництва і виграє конкуренцію у інших видів генерації, штучно обмежений у виробництві і вимушено продає набагато менше ресурсу.

"Звичайно, тут є адміністративне, ручне втручання, яке спотворює конкуренцію на ринку... Відбувається дивна ситуація, коли в умовах кризи не найбагатшій країні фактично не потрібна дешева електроенергія, що є повним абсурдом", - сказав він.

Герус зазначив, що, відповідно до законодавства, затверджений Міністерством енергетики прогнозний баланс, згідно з яким були знижені потужності енергоблоків АЕС, є рекомендаційним документом, а не розпорядженням для генерацій із зазначенням, яка з них скільки електроенергії повинна виробляти. До того ж, перший місяць роботи згідно з новим прогнозного балансу показав, що фактичне споживання електроенергії було на 10% вище прогнозованого.

"Це означає, що в прогнозний баланс було закладено занижене споживання, а отже, і занижене виробництво для Енергоатому. Або це помилка глобального масштабу, або навмисні дії - це ще треба розібратися", - сказав він. Герус підкреслив, що з-за цього у компанії різко знижуються продажу електроенергії і, відповідно, погіршується фінансовий стан.

"Потенціал, який є у Енергоатому, де атомні блоки вже побудовані і терміни їх експлуатації триватимуть ще кілька десятків років, - величезний. Ми написали звернення до прем'єр-міністра, його підписали 97 народних депутатів, - про те, що не потрібно штучно зупиняти атомні енергоблоки", - зазначив депутат.

Також він повідомив, що вже подані кілька поправок до законопроектів, які дозволили б Енергоатому продавати частину електричної енергії за двосторонніми договорами та на експорт. "Хотілося б відновити повноцінне функціонування Енергоатому. Атомні блоки - це наша конкурентна перевага, якої немає в інших, сусідніх країнах. Продаж електроенергії за ринковими цінами дозволила б компанії вирішити свої проблеми", - додав Герус.

Народний депутат Сергій Нагорняк заявив, що НАЕК "Енергоатом" опинилася в ситуації, коли на енергоринку уряд більше рахується з інтересами приватних компаній, ніж державних підприємств. Тому необхідно підставити Енергоатому плече" і допомогти йому відстояти державні інтереси.

"Я сподіваюся, що ми з колегами знайдемо потрібні слова і донесемо президенту (Володимиру Зеленському - УНІАН) думка, що необхідно якомога швидше зробити так, щоб ви вийшли з цього колапсу і почали нормально розвиватися", - сказав він, звертаючись до голови "Енергоатому".

Присутні на круглому столі глави об'єднаних територіальних громад та мери міст-супутників АЕС заявили, що атомну галузь необхідно терміново вивести з кризи, оскільки з регіонів продовжується відтік кваліфікованих фахівців. У підсумку це призведе до того, що атомні станції нікому буде обслуговувати. "Скоро буде так, що ні Погоди, ні в Южноукраїнську, ні в Нетішині або Енергодарі не пройдуть комісії працівники атомних станцій – тому що не залишиться фахівців. Безпечне функціонування ядерних енергоблоків можливо тільки при наявності висококваліфікованого персоналу, який буде забезпечений гарантованою зарплатою та умовами проживання", - сказав мер Нетішина Олександр Супрунюк.

"Не потрібно соромитися, а потрібно жорстко лобіювати інтереси державної атомної компанії, оскільки саме основне - це інтелект і люди, які працюють в ній. Щоб фахівці, які у нас є, не покинули цю країну", - підтримав колегу мер Вознесенська Віталій Луків.

Як повідомляв УНІАН, на початку травня прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що «НАЕК «Енергоатом» щомісяця несе 1 млрд грн збитків за необхідності продавати електроенергію за заниженою ціною, тому компанії потрібно дати можливість торгувати електроенергією за ринковими цінами.

27 травня тимчасово виконуючий обов'язки президента Енергоатому Петро Котін заявив, що виробництво електроенергії на атомних станціях впала до історичного мінімуму - 6630 МВт. Оновлений баланс енергосистеми, затверджений Міністерством енергетики, передбачає виведення вимушений простій трьох енергоблоків українських АЕС і роботу на зниженій потужності ще 5 енергоблоків. А за словами Петра Котіна, для виконання планових ремонтів немає необхідності зупиняти енергоблоки, ні виводити їх у резерв.

Енергобаланс був переглянутий у зв'язку з прогнозним зростанням виробництва відновлюваної енергії. Більше 20% ринку ВДЕ належить энергохолдитнгу ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова. У той же час на теплових електростанціях, більшість з яких також входить в енергохолдинг ДТЕК, передбачається несуттєве зниження частки генерації.

Довідка УНІАН. Держпідприємство «НАЕК «Енергоатом» – найбільший виробник електроенергії в Україні з часткою сукупного виробництва понад 50% у загальному обсязі виробництва електроенергії. На Енергоатом покладено функції експлуатуючої організації, яка відповідає за безпеку роботи всіх АЕС країни. По встановленої потужності ядерних енергоблоків Україна займає сьоме місце у світі. Всі реактори типу ВВЕР. В Україні діє 4 атомних електростанції з 15 енергоблоками, одна з яких, Запорізька АЕС, з 6 реакторами загальною потужністю 6000 МВт, є найбільшою в Європі.