Фото УНІАН

НАЕК «Енергоатом» досяг суттєвого прогресу в захисті інтересів атомної генерації й отримав підтримку західних партнерів у питаннях розвитку вітчизняної ядерно-енергетичної галузі.

На цьому віце-президент Енергоатома Герман Галущенко наголосив в ефірі ток-шоу Energy Freedom з Андрієм Куликовим «Атомна енергетика: проблеми та перспективи» 19 жовтня. 

Герман Галущенко підкреслив, що за останні місяці компанії вдалося відстояти свої інтереси в новій моделі ринку електроенергії.

Відео дня

– Умови, в яких опинився Енергоатом на енергоринку ніщо інше, як повна дискримінація атомної генерації. Фактично була створена ситуація, в якій Енергоатом був «покараний» вже на вході до енергоринку: інші генерації могли торгувати на ринку двосторонніх договорів (РДД), тоді як для атомної генерації він був закритий, – зауважив віце-президент Компанії. – Наразі ми маємо можливість продавати 40% виробленої АЕС електроенергії на РДД, а ще 10% реалізуємо на ринку на добу наперед. Таким чином ми відстояли можливість продавати на ринку хоча б 50% своєї продукції, чого взагалі не було зовсім нещодавно.

Герман Галущенко підкреслив: «Бачимо, що ринок дає дуже багато можливостей для спекуляцій компаніям, які взагалі не є ані виробниками, ані споживачами електричної енергії. Тому один з напрямів, який ми намагаємося просувати, – це боротьба зі спекуляціями на ринку електроенергії».

Він також зазначив, що Енергоатом продовжує працювати над вирішенням проблеми заборгованості перед Компанією за вироблену атомними електростанціями електроенергію. Так, «Закон України «Про заходи, спрямовані на погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії» не є досконалим, він потребує ще внесення низки правок в інші законодавчі акти, і це досить тривала робота. Але важливо, що «Енергоатом цю роботу розпочав, і наразі ми обговорюємо різні інструменти погашення заборгованості, серед яких випуск державних облігацій внутрішнього займу. Ми обов’язково знайдемо рішення для цього питання», – впевнений Герман Галущенко.

Крім того, він окремо відзначив початок експорту електроенергії Енергоатомом, що вкрай важливо з огляду на балансові обмеження, з якими наразі стикаються АЕС в об’єднаній енергосистемі (ОЕС) України.

Йшлося й про подальші шляхи подолання небалансів у вітчизняній ОЕС. «Якщо ми маємо незадіяні потужності – треба шукати можливість для якомога повнішого їх використання. Компанія вже підписала два меморандуми з метою створення потужних дата-центрів поблизу АЕС, що забезпечить нам додаткове стабільне споживання електроенергії», – сказав Герман Галущенко.

Стратегічним для атомної генерації напрямом віце-президент Енергоатома назвав співпрацю із західними партнерами. «Ми ведемо переговори з міжнародними фінансовими інституціями, які могли б інвестувати в наші проєкти, – повідомив він. – На позаминулому тижні я провів у Вашингтоні зустрічі з представниками Міністерства енергетики США (DOE) та інших фахових інституцій – і можу сказати, що наші американські партнери дуже позитивно оцінюють перспективи Енергоатома та готові надавати нам всебічну підтримку у розвитку атомної енергетики України».