Андрій Коболєв / REUTERS

Голова Нафтогазу Андрій Коболєв закликав міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігоря Петрашку зустрітися з представниками АТ «Укргазвидобування», ПАТ «Укртатнафта» та ПАТ «Укрнафта» для обговорення скарги цих компаній щодо імпорту в Україну дизельного палива та скрапленого газу з РФ.

Як йдеться у листі Коболєва, текст якого є у розпорядженні УНІАН, спільну скаргу трьох українських компаній було подано в міністерство ще 21 січня, однак досі жодних консультацій щодо питання проведено не було.

«21 січня 2020 року до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України була подана спільна скарга АТ «Укргазвидобування», ПАТ «Укртатнафта» та ПАТ «Укрнафта» про порушення та проведення компенсаційного розслідування щодо імпорту в Україну окремих продуктів переробки нафтової сировини (дизельного палива та скрапленого газу) походженням з Російської Федерації. Однак, до сьогодні, не зважаючи на суттєву зміну обставин, які мають значний вплив на порушені питання, представниками профільного департаменту Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України так і не було проведено із Заявниками жодних консультацій чи зустрічей за вказаною Скаргою», - йдеться у листі.

Відео дня

При цьому Коболєв у листі наголошує, що за наявною інформацією, у спеціалістів міністерства, які займаються розглядом цієї скарги, існує ряд питань, що потребують обговорення та уточнення, в т.ч. до винесення цього питання на розгляд Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі.

«Враховуючи вищевикладене, зважаючи на тривалий час, що минув з моменту подання Скарги, з метою забезпечення належного і неупередженого її розгляду, здійснення об'єктивної оцінки впливу на діяльність національних товаровиробників імпорту в Україну товару, який є об'єктом розгляду, особливо в умовах різкого падіння цін, та для проведення ґрунтовного і всебічного аналізу впливу можливих компенсаційних заходів на кінцевих споживачів, звертаємося до Вас, шановний Ігорю Ростиславовичу, з проханням щодо термінового проведення під Вашим особистим головуванням консультативної зустрічі із Заявниками за участі повноважних представників Міністерства та МАК «Нафтогаз України», - йдеться у листі.

Нагадаємо, 21 січня ПАТ "Укрнафта", АТ "Укртатнафта" і АТ "Укргазвидобування" звернулися зі спільною заявою до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства за фактом антиконкурентних дій при постачаннях в Україну російського дизельного пального та скрапленого газу, й вимагали упровадження на них мит розміром 8,46%.

У заяві зазначається, що порушення правил міжнародної торгівлі під час постачань російських нафтопродуктів полягає в тому, що в Росії за схемою повернення з бюджету акцизів виробникам компенсують витрати, пов'язані з виробництвом і експортом нафтопродуктів, що, на думку заявників, є субсидуванням і порушує норми Світової організації торгівлі (СОТ).

За рахунок субсидування частка російських нафтопродуктів у загальній структурі імпорту України дизельного пального досягла на той час 47%, скрапленого газу - 55%.

У заяві стверджується, що введення мит не призведе до дефіциту зрідженого газу та дизпального, а також зростання цін, оскільки внутрішнє виробництво, імпорт з Білорусі, Литви та Польщі, а також морські постачання є конкурентними.