Ілюстрація REUTERS

На ринку електроенергії відбуваються масштабні маніпуляції, які обвалили ціни майже на 35%, заявив у Facebook народний депутат, голова парламентського комітету з питань енергетики і житлово-комунальних послуг Андрій Герус.

Читайте такожШтучна зупинка атомних блоків посилює залежність галузі від олігархічних груп - Герус

«Останні дні на ринку електроенергії відбуваються масштабні маніпуляції. Із заявок на купівлю "на ринку на добу вперед" зникло понад 20 тис. МВт-год, або близько 30% ринку, і це обрушило ціну. У понеділок-середу ціна впала на 35% у порівнянні з минулим тижнем», - написав він.

Відео дня

За словами Геруса, судячи за масштабністю подій, такі дії можуть бути вчинені тільки найбільшим учасником ринку, який контролює, по-перше, великі енергопостачальні компанії, які купують електроенергію, і по-друге, генеруючі компанії, які її продають. Тобто таке може зробити тільки той, хто має потужну ринкову владу на ринку електричної енергії.

«Такий масштабний обвал ціни на ринку, з одного боку, є явною маніпуляцією і зловживанням, щоб неринковим способом створити фінансові проблеми іншим учасникам ринку (конкурентів). А з іншого боку, вже найближчим часом це, ймовірно, буде використано для нових медіа-атак, що влада довела галузь до "глибокої енергетичної кризи", - зазначив Герус.

Депутат підкреслив, що обвалити ціну звичайні трейдери не можуть, а ось один великий трейдер-монополіст може.

«Я виступаю проти неринкового падіння ціни, так само як і проти неринкового зростання ціни – тому що обидва випадки це ознаки змови та зловживання монопольним становищем», - заявив він.

У зв'язку з цим сьогодні він подав депутатське звернення до Служби безпеки України та Антимонопольного комітету України про маніпуляції на ринку електроенергії та дестабілізацію ситуації в енергетичній галузі.

«Сподіваюся, ми вже найближчим часом дізнаємося, хто ж спеціально обвалював ціну на ринку і які справжні цілі при цьому переслідував», - додав Герус.

Як повідомляв УНІАН, у перші вихідні травня через зупинку роботи деяких атомних блоків та підвищення максимальної ціни продажу електроенергії з відновлюваних джерел на ринку, ціна на електроенергію для промисловості зросла на 46% - до 1297 грн за МВт-год.

11 квітня ціна електричної енергії на ринку «на добу вперед» оновила історичний мінімум і впала до 606,26 грн за МВт-год.

Раніше голова парламентського комітету з питань енергетики Андрій Герус заявляв, що Україна не повинна вирівнювати баланс в енергосистемі виключно коштом обмеження роботи атомних енергоблоків державної компанії НАЕК «Енергоатом», яка виробляє найдешевшу електричну енергію на ринку.

Довідка УНІАН. Ринок «на добу вперед» - це ринок купівлі-продажу обсягів електроенергії з періодом покриття – наступна доба, на якому всі угоди узгоджуються з оператором системи передачі. Ці операції проводяться за день до періоду покриття.