Ілюстрація REUTERS

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України», яка контролює понад 70% вітчизняного газовидобутку, може зловживати своїм монопольним становищем на ринку газу для населення, який заробив з 1 серпня, що ставить під загрозу створення дійсно конкурентного ринку.

Про це йдеться в статті УНІАН з посиланням на галузевих експертів.

«Зараз ситуація дуже складна. «Нафтогаз» і його дочірня компанія, яка є постачальником останньої надії, концентрують у своїх руках 100 відсотків газу видобутку «Укргазвидобування». Як відомо, вони вже виставили ціну на серпень 2800 грн за тисячу кубометрів, так ця ціна нижча, ніж ціна на біржі. Як мені відомо, приватні трейдери, м'яко кажучи, в шоці. Тому що вони апріорі таку ціну не можуть забезпечити, у них же немає доступу до ресурсу «Укргазвидобування». Вони - а це десятки трейдерів, які планували на цьому сегменті ринку працювати - зараз дуже стурбовані тим, що «Нафтогаз» їх просто видавить і за рахунок цієї низької ціни захопить левову частку ринку», - сказав експерт в енергетичній сфері Дмитро Марунич.

Відео дня

Він зазначив, що якщо уряд не врегулює це питання, то конкурентний ринок газу для населення опиниться під загрозою.

«На жаль, не дуже приємна ситуація. Це питання до влади, чому Міністерство енергетики, регулятор не забезпечили більш ефективного регулювання цього сегмента, щоб дати й іншим трейдерам рівні можливості. Зараз «Нафтогаз» за рахунок ціни може дуже легко їх усіх видавити», - вважає Марунич.

З ним згоден експерт з енергетичних питань Валентин Землянський, який також зазначив, що якщо «Нафтогаз» буде зловживати своїм монопольним становищем, то ніякого конкурентного ринку газу в Україні побудовано не буде.

«Це питання до Антимонопольного комітету, до відповідних органів, які повинні займатися неринковими, антиконкурентними діями. У разі якщо «Нафтогаз» буде демпінгувати, маючи монопольний контроль над внутрішнім видобутком, то він тут же отримає позови від конкурентів на ринку», - сказав Землянський.

Як повідомляв УНІАН, з 1 серпня в Україні відкрився ринок природного газу для побутових споживачів, які отримали можливість самостійно вибирати собі постачальника газу. Також завершився термін дії публічних спеціальних зобов'язань (ПСЗ) держкомпанії НАК "Нафтогаз України".

22 липня Кабінет міністрів України затвердив постанову, якою «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» визначена постачальником останньої надії в рамках відкриття конкурентного ринку газу для населення протягом трьох років. Цінова пропозиція «газопостачальних компаній «Нафтогаз України» склала 2711,86 грн за тис. куб. м з ПДВ з націнкою 0%.

Повний текст статті читайте на сайті УНІАН.