Ілюстрація REUTERS

Група «Нафтогаз» вводить в експлуатацію сонячну електростанцію (СЕС) «Андріївка» у Балаклійському районі Харківської області.

Про це повідомила прес-служба «Нафтогазу».

СЕС «Андріївка» - пілотний проект дивізіону «Нова енергія», який займається аналізом технічних та регуляторних механізмів розвитку відновлюваної енергетики для групи «Нафтогаз». Потужність станції становить 0,999 МВт.

Відео дня

Читайте також"Нафтогаз" достроково перерахував до бюджету 13 мільярдів гривень

Обладнання та послуги з монтажу «Нафтогаз» закуповував через систему Prozorro. Більшість використаних комплектуючих українського виробництва. Станція отримала «зелений» тариф з липня 2020 року.

«Нафтогаз» планує завершити будівництво значно більш потужної сонячної електростанції на Житомирщині у вересні цього року, а також розширити мережу електрозарядних станцій у столиці.

Довідка УНІАН. Головним механізмом для стимулювання розвитку відновлюваної енергетики в Україні є «зелені» тарифи – спеціально високі (вище, ніж у інших видів генерації), затверджені законом про ціни на електроенергію, яка виробляється з відновлюваних джерел. 

Як повідомляв УНІАН, раніше Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища заявило, що має намір підписати меморандум з інвесторами у відновлювану енергетику про зниження «зеленого» тарифу і про зупинку будівництва нових об'єктів.

Частка електроенергії з поновлюваних джерел генерації енергії в Україні зросла до 8%, що становить 26% грошового обороту на ринку.

Раніше в.о. міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Ольга Буславец заявляла, що українська енергетична галузь повністю розбалансована у взаєморозрахунках, і до кінця року заборгованість держави по розрахунках за вироблену електроенергію з відновлюваних джерел (ВДЕ) може досягти 26 млрд грн.

14 травня 2020 року прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на зустрічі з інвесторами у відновлювану енергетику заявив, що Україна не може собі дозволити мати найдорожчу «зелену» енергію у Європі.

3 липня 2020 року Верховна Рада України підтримала ухвалення в першому читанні та за основу законопроекту, який в рамках покриття дефіциту грошових ресурсів на ринку електроенергії передбачає зниження ставок «зеленого» тарифу для великих сонячний і вітрових електростанцій.