Кабмін програв "Миколаївгазу" суд за нормами споживання газу / фото УНІАН

Кабінет міністрів України програв газорозподільчій компанії "Миколаївгаз", підконтрольної бізнесменові Дмитру Фірташу, апеляційний розгляд справи про неправомірність постанови уряду, яким норми споживання газу для населення без лічильників були знижені з 9,8 до 3,28 кубометра.

Читайте такожРахунки за газ для населення без лічильників можуть зрости: деталі

Відповідне рішення Шостого апеляційного адміністративного суду від 2 червня опубліковано в реєстрі судових рішень сьогодні.

Відео дня

Таким чином, апеляційний суд підтвердив рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 13 лютого 2020 року, яким постанова Кабміну №143 від 27 лютого минулого року визнано неправомірним.

"Миколаївгаз" як позивач стверджує, що в додатку оскаржуваної постанови норми споживання природного газу для побутових споживачів при відсутності лічильників газу (3,28; 5,39 і 10,49 кубометра на одну особу на місяць) є заниженими та не відповідають фактичним споживанням, що може призвести до різниці між обсягами фактично розподіленого природного газу та обсягами, визначеними за нормами споживання.

"Визнати протиправними та нечинними пункт 1, абзаци 2 і 3 пункту 2, пункт 3, абзац 2 пункту 4 постанови Кабінету міністрів України від 27.02.2019 року №143 "Питання споживання природного газу" та додаток до постанови Кабінету міністрів України від 27.02.2019 року №143 "Питання споживання природного газу", - сказано в рішенні суду.

У рішенні суду сказано, що постанова вступає в законну силу з дня його прийняття (2 червня) і може бути оскаржена шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду.

Таким чином, в результаті відповідного рішення в дію вступає попередню постанову, згідно з яким норми були встановлені на рівні 9,8 кубометра, 18,3 кубометра та 23,6 кубометра на одну особу на місяць.

У коментарі УНІАН прес-служба "Регіональної газової компанії", в яку входить "Миколаївгаз", зазначила, що дата, з якої старі підвищені норми споживання газу набирають чинності, невідома та потребує уточнення з боку Кабміну.

"Це питання (набрання чинності скасування постанови - УНІАН) треба адресувати уряду. Ми теж чекаємо його рішення", - сказали в прес-службі.

Як повідомляв УНІАН, у серпні 2017 року Кабмін знизив норми споживання газу для побутових споживачів, у яких немає лічильників. Згідно з цим рішенням, при наявності газової плити та централізованого гарячого водопостачання норма була знижена з 4,4 до 3,3 кубометра на одну особу на місяць. При відсутності гарячого водопостачання та газового водонагрівача норматив був знижений з 7,1 до 5,4 кубометра, а при наявності газового водонагрівача - з 14 до 10,5 кубометра, однак дане рішення було скасовано судом.

В результаті, в дію вступила попередню постанову, згідно з яким норми встановлені на рівні 9,8 кубометра, 18,3 кубометра та 23,6 кубометра на одну особу на місяць.

Наприкінці лютого Кабінет міністрів прийняв рішення про встановлення норми споживання газу на одну особу на рівні 3,28 кубометра замість 9,8 кубометра на одну особу на місяць.