Ілюстрація REUTERS

 Кабінет міністрів України схвалив проект меморандуму про співпрацю з американською компанією Louisiana Natural Gas Exports у поставках зрідженого газу в Україну.

Читайте такожУгорський напрямок став основним маршрутом поставок газу до України

Відповідний проект меморандуму було схвалено на черговому засіданні уряду з доопрацюванням в один день.

Відео дня

«Мінекоенерго опрацювало проект меморандуму про співпрацю між Louisiana Natural Gas Exports і Кабінетом міністрів України про сприяння в поставках газу в Україну і вдосконалення газової інфраструктури, який передбачає вивчення можливості диверсифікації шляхів поставок природного газу шляхом забезпечення довгострокових поставок скрапленого газу та розвиток прикордонної газової інфраструктури України і ЄС», - повідомила в.о. міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Ольга Буславець, доповідаючи щодо проекту рішення.

Як повідомляв УНІАН, у березні цього року екс-міністр енергетики і захисту навколишнього середовища Олексій Оржель заявив, що Україна має намір укласти десятирічний або двадцятирічний контракт на постачання великих обсягів природного газу із США через Польщу.

Він зазначив, що такий довгостроковий контракт на поставки газу із США зміцнить позиції України на переговорах з Росією.

При цьому Оржель не став розкривати подробиці про обсяги закупівлі, зазначивши лише, що вони будуть великими.

Україна в 2019 році, у порівнянні з 2018 роком, збільшила імпорт природного газу на 34,4%, або на 3,65 млрд куб. м, - до 14,25 млрд куб. м. Імпорт газу в зазначений період здійснювався винятково з Європи.

Зокрема, за 2019 рік було імпортовано 9,15 млрд куб. м газу по Словацькому газотранспортному коридору, а також з Польщі й Угорщини - 1,4 млрд куб. м і 3,67 млрд куб. м відповідно.