Згідно з пояснювальною запискою, чинною редакцією закону передбачався термін встановлення лічильників до 1 січня 2021 року / Фото УНІАН Володимир Гонтар

Верховна Рада України прийняла закон, яким подовжується термін встановлення лічильників споживання природного газу на 2 роки, до 1 січня 2023 року.

Як передає кореспондент УНІАН, за прийняття законопроекту №4248-1 «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» за термінами встановлення лічильників споживачам природного газу» проголосували 244 народних депутати при необхідному мінімумі у 226 голосів.

Читайте такожУ "Нафтогазі" розповіли, коли зможуть почати встановлення безкоштовних газових лічильників

Відео дня

Згідно з пояснювальною запискою, чинною редакцією закону передбачався термін установки лічильників до 1 січня 2021 року, проте зараз у багатьох домогосподарствах лічильники газорозподільними компаніями з різних причин не встановлені.

За попередніми оцінками, таких домогосподарств в Україні понад 2 мільйони.

Відзначається, що закон дозволить впровадити 100% комерційного обліку природного газу (для населення, яке проживає у квартирах та приватних будинках, в яких природний газ використовується, зокрема, для приготування їжі).

Згідно з текстом законопроекту до другого читання, Кабінет міністрів у тримісячний строк з дня набрання чинності законом має затвердити порядок компенсації понесених витрат побутовим споживачам, які забезпечили встановлення індивідуальних лічильників газу за власні кошти. Пропонується, що компенсація здійснюватиметься у розмірі середньозваженої вартості такої установки лічильників суб'єктами господарювання, які здійснюють розподіл природного газу на відповідній території.

Для набуття чинності прийнятий Радою закон має бути підписаний президентом України.

Що цьому передувало

  • 17 лютого 2021 року законопроект № 4248-1 був прийнятий у першому читанні.
  • Верховна Рада наприкінці 2017 року перенесла граничні терміни обладнання всіх споживачів індивідуальними лічильниками з 1 січня 2018 року на 1 січня 2021 року.
  • Навесні 2020 року в Міністерстві енергетики повідомили, що споживачі, які використовують газ тільки для приготування їжі, з січня 2021 року отримуватимуть блакитне паливо тільки за наявності приладу обліку, який повинен бути встановлений газорозподільною компанією або за рахунок коштів бюджету.