У Держдепі уточнили, яка саме діяльність підпадає під санкції / Ілюстрація REUTERS

Держдепартамент США оголосив про розширення санкцій проти проекту з будівництва газопроводу "Північний потік-2".

Про це повідомляється на сайті Держдепу.

Читайте такожЄС розкритикував санкції США проти "Північного потоку-2"

Відео дня

У відомстві нагадали, що відповідно до розділу 7503 Закону про захист енергетичної безпеки Європи (PEESA) зобов'язані подавати до Конгресу США доповіді з переліком судів, які займалися укладанням труб для "Північного потоку-2" або "Турецького потоку" на глибині 100 футів або більше, а також перелік іноземних суб'єктів, які свідомо продавали, орендували або надавали судна для будівництва цих проектів.

У Держдепі роз'яснили, як трактують фразу "свідомо надають (-ли) суду для будівництва такого проекту". У відомстві зазначили, що під це визначення можуть потрапляти "іноземні фірми або особи, які надають певні послуги або товари, які необхідні або мають істотне значення для надання або експлуатації судна, що бере участь в процесі укладання труб для таких проектів".

"Така діяльність, що підпадає під санкції відповідно до PEESA, може включати, крім іншого, надання послуг або коштів для модернізації або установки обладнання для цих судів або фінансування модернізації або установки обладнання для цих судів. Державний департамент і Міністерство фінансів готові використовувати весь спектр санкцій, щоб зупинити будівництво цих трубопроводів", - підкреслили в Держдепі США.

Ремонт "Північного потоку-2"

Санкції не будуть застосовуватися, до осіб, що займаються ремонтом, технічним обслуговуванням "Північного потоку-2" або "Турецького потоку", а також відновленням навколишнього середовища.

Також Штати не будуть вводити санкції проти осіб, які відповідають перерахованим вище критеріям, але "негайно приступлять до сумлінного припинення такої діяльності та завершать її протягом 30 днів після публікації даного роз'яснення".

Історія "Північного потоку-2"

  • Реалізацію проекту "Північний потік-2" було припинено через введені США в грудні 2019 року санкції проти підрядників газопроводу.
  • Президент РФ Путін заявив у січні 2020 року, що "Північний потік-2" "буде добудований російськими силами", але будівництво завершиться на кілька місяців пізніше, ніж було заплановано.
  • Держсекретар США Майк Помпео оголосив про створення коаліції, покликаної перешкодити завершенню російського газопроводу "Північний потік-2".
  • 16 липня в США рекомендували компаніям-інвесторам переглянути питання про участь у проекті з будівництва газопроводу "Північний потік-2".