Фото REUTERS

Фахівці Держпраці за дорученням прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля провели перевірку умов праці на криворізьких шахтах.

Про це повідомляє місцевий сайт "Кривий Ріг Life".

Так, 23 вересня на сесії Криворізької міськради гірники звернулися з проханням до депутатів прийняти звернення до Верховної Ради й Кабміну про підвищення зарплати та повернення шкідливості за працю.

Відео дня

Перед депутатами виступив начальник відділу контролю в гірничодобувній промисловості Криворізького гірничопромислового управління Андрій Рябіка і розповів про результати тижневої перевірки умов і оплати праці на криворізьких шахтах.

Так, він підкреслив, що у ході перевірки на КЗРК зафіксували 190 порушень. 

"Вони розділені на три блоки, один з них – питання гігієни праці. Щодо охорони праці, то також є порушення", - зазначив Рябіка.

Він розповів, що під час перевірки всі технологічні процеси були припинені, комісія спустилася в чотири шахти.

"Порушення з охорони праці є, але, крім того, що суб'єкт господарювання, керівний склад зобов'язаний забезпечити охорони праці на кожному робочому місці, є певні умови й до працівників. Так що винні у виявлених порушеннях як власники, так й, не ображайтеся, панове шахтарі, самі працівники. 22 вересня було видано припис із зазначенням термінів усунення виявлених порушень. Після закінчення цих термінів буде проведена ще одна, позапланова, перевірка", - заявив начальник відділу контролю у гірничодобувній промисловості Криворізького гірничопромислового управління. 

Читайте такожДомовитися з гірниками не вдалося, підприємство готують до зупинки — заява адміністрації КЗРК

Крім того, було складено 13 протоколів про адміністративні порушення на посадових осіб КЗРК.

Також з 10 по 17 вересня була проведена перевірка умов оплати праці на КЗРК за період з 2011 по 2020 рік.

"Встановлено, що індексація всім працівникам КЗРК проводиться відповідно до чинного законодавства. Заробітна плата за нічні години нараховується і виплачується в деяких випадках згідно з вимогами колективного договору на КЗРК, але не нижче від встановленого законодавством розміру", - розповів Іван Лазарєв, начальник відділу з питань дотримання законодавства про працю в Криворізькому регіоні.

Крім того, в ході перевірки з'ясувалося, що на підприємстві оплачуються відпрацьовані понад норму та у святкові дні години.

"За підсумками проведення у 2015 році атестації робочих місць, жодних порушень не встановлено. Шахтарі говорили про списки 1 і 2, які, за їхніми словами, скасовують. У 2020 році атестація робочих місць тільки почалася проводитися, і зараз говорити про можливі або неможливі висновки, як на мене, некоректно. Більш того, атестація робочих місць буде завершена тільки 8 грудня 2020 року",- додав Лазарєв.

Також він наголосив, що, за його інформацією, всі посади на КЗРК за результатами атестації 2015 року будуть збережені й за результатами атестації робочих місць 2020 року. 

"При цьому встановлені певні порушення: деяким співробітникам частина заробітної плати виплачується несвоєчасно, недостовірний облік виконаної працівником роботи. Ми також встановили ситуацію, коли власником були в одноосібному порядку змінені умови виплати заробітної плати, що вплинуло на умови праці. Тобто працівники були на простої не з їхньої вини, і власник повинен був сплатити 100% зарплати, а сплатив 2/3. Є припис", - підсумував начальник відділу з питань дотримання законодавства про працю в Криворізькому регіоні.