Україна перетворилась на імпортозалежну країну / фото УНІАН Володимир Гонтар

Для досягнення успіху в нафтопереробці мають поєднатись три чинники: наявність сировини, справедливі податки та ринки збуту.

Про це під час Круглого столу на тему «Ринок нафтопродуктів України, загрози та перспективи розвитку» заявила Президент УЕА Юлія Підкоморна.

Читайте такожЕнергетична залежність України від РФ стає все більш очевидною та скоро досягне "точки неповернення" - експерт

Відео дня

 «Щоб Україна та українці почувались в безпеці, ми повинні бути спроможними долати кризи та підтримувати економіку власними силами. Для досягнення успіху в нафтопереробці мають поєднатись три чинники: наявність сировини, справедливі податки та ринки збуту. Чим більше переробляємо - тим дешевший бензин чи дизпаливо. Чим менший акциз - тим дешевше пальне для споживача», - заявила Підкоморна.

 За її словами на початку незалежності Україна переробляла майже 60 мільйонів тон за рік. Після маніпуляцій Росії з постачанням сировини за період з 1991 по 2000 рік відбулось шалене падіння обсягів переробки до 8 мільйонів тон на рік. 

«Після потрапляння в залежність від російських компаній та їх нафти відбувся подальший занепад галузі, який призвів до того, що в Україні сьогодні ледь працюють всього 2 нафтопереробних підприємства з 7. Ми перетворились на імпортозалежну країну», - наголосила Підкоморна.

За її словами чинні акцизні податки на пальне прямим чином впливають на вартість пального, обсяги споживання та  відповідно ринки збуту.

Підкоморна також наголосила, що необхідно збалансувати ринок з урахуванням стану економіки, купівельної спроможності та наявного виробництва. Ми маємо зберегти галузь, яка сукупно нараховує близько 45 тис. працівників, та дає в бюджет 70 млрд.грн. податків на рік.

«На нашу думку слід підтримувати саме законопроект № 4098. Він є найбільш оптимальним для  збалансованого вирівнювання ринку, здешевлення пального та  збереження робочих місць. І врешті для посилення позицій України», - заявила вона.

Разом з тим, народний депутат України, один з авторів законопроекту 4098, Олексій Мовчан заявив, що питання збереження вітчизняного виробництва та енергонезалежності від країни-агресора зараз є вкрай актуальними

 "Ми вважаємо, що питання збереження вітчизняного виробництва та енергонезалежності від країни-агресора зараз є вкрай актуальними.  Два тижні тому зареєстрований законопроект й ми бачимо деякі нерозуміння, який він викликає. Не всі розуміють, в якому стані перебуває зараз галузь", - наголосив Мовчан.

"Важливо за умов гібридної війни, та додаткового падіння економіки через пандемію зберегти вітчизняне виробництво, а не сплачувати шалені суми за імпорт в тому числі та з Росії. 17 авторів цього законопроекту з різних фракцій підтримують прагнення врегулювання проблем на ринку та підтримують багато стейкхолдерів й учасників ринку", - підкреслив Мовчан.