Ілюстрація REUTERS

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), надала оператору Об'єднаної енергосистеми України держкомпанії «Укренерго» право тимчасово припиняти видачу технічних умов на приєднання до мереж нових електростанцій, які виробляють електрику з поновлюваних джерел енергії.

Читайте такожГолова РНБО закликає вжити термінових рішень для збалансування роботи ринку електроенергії

Про це свідчать дані на сайті регулятора.

Відео дня

«У разі досягнення меж операційної безпеки функціонування ОЕС України, ОСП («Укренерго» - УНІАН) повинен вживати заходів щодо тимчасового припинення (обмеження) видачі технічних умов на приєднання та/або надання письмових висновків/рекомендацій щодо виконання технічних заходів для забезпечення належної та сталої роботи об'єктів електроенергетики в ОЕС України», - сказано в постанові регулятора.

У повідомленні «Укренерго» в соцмережі Facebook сказано, що ці обмеження можуть тривати до моменту, поки будуть реалізовані технічні та ринкові заходи, які забезпечать належну і стійку роботу об'єктів електроенергетики, та передбачені у затвердженому НКРЕКП Звіті з оцінки відповідності (адекватності) генеруючих потужностей.

«Рішення про обмеження видачі технічних умов на приєднання Оператор системи передачі повинен приймати на основі розроблених їм критеріїв, які будуть опубліковані на сайті «Укренерго» протягом найближчих місяців», - відзначили в компанії.

Як повідомляв УНІАН, 13 травня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що ініціює створення робочої групи при Міністерстві енергетики та захисту навколишнього середовища з метою розібратися, як видавалася необмежена кількість дозволів на приєднання до енергосистеми державною компанією "Укренерго", що стало, за його словами, однією з причин кризи на ринку електроенергії.

За даними «Укренерго», за підсумками 2020 року обсяг генерації електроенергії альтернативними джерелами енергії може збільшитися вдвічі у порівнянні з 2019 роком - до 10,3 млрд кВт-год.

У компанії підкреслюють, що генерація в таких обсягах альтернативної електроенергії, враховуючи її низьку прогнозованість, створює істотні ризики порушення балансу потужності в енергосистемі.

Чинне законодавство гарантує виробникам електроенергії з ВДЕ викуп всієї виробленої енергії за найвищим «зеленим» тарифом у Європі. При цьому виробництво електрики на таких станціях Оператором системи передачі може бути обмежене в останню чергу після того, як зниження потужності на АЕС, теплових і гідроелектростанціях вже сталося.