Ілюстрація REUTERS

Ключові члени Організації країн - експортерів нафти (ОПЕК) і ОПЕК+ у середу, 15 липня, обговорять у форматі відеоконференції ситуацію на енергетичному ринку та майбутнє нафтової угоди.

Саудівська Аравія і більшість учасників ОПЕК+ підтримують ідею поступово нарощувати нафтовидобуток в серпні, повідомляє РБК із посиланням на The Wall Street Journal.

Пропозиція з'явилася на тлі поступового відновлення попиту на нафтопродукти до рівня, який був до прийняття обмежень через пандемію.

Відео дня

За словами співрозмовників WSJ, Ер-Ріяд запропонував країнам ОПЕК+ пом'якшити квоти на 2 млн барелів на добу і скорочувати не на 9,7 млн, а на 7,7 млн бар. на добу.

Як заявило джерело видання, знайоме з позицією Саудівської Аравії, подальше стримування видобутку для підтримки цін на нафту стало б "самогубством" для ОПЕК.

Bloomberg також пише, що на засіданні 15 липня учасники обговорять, чи зберігати нинішню квоту ще на місяць або пом'якшити прийняті обмеження до 7,7 млн бар.

Читайте такожАналітик спрогнозував, що буде далі зі світовими цінами на нафту

Оскільки відновлення попиту набирає обертів, вони схиляються до останнього варіанту, заявили агентству представники низки делегацій, які попросили не називати їхніх імен.

Як повідомляв УНІАН, учасники організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) та її партнери 6 червня домовилися продовжити найбільший в своїй історії договір зі скорочення видобутку нафти. Чинне зниження видобутку на 9,7 мільйона барелів на добу збережеться до кінця липня.

Нагадаємо, на початку березня учасники ОПЕК і її партнери на зустрічі у Відні не змогли домовитися про подальше зниження обсягів видобутку на додаткові 1,5 млн б/д. На зниження тоді наполягала Саудівська Аравія, а Росія виступила проти. Провал переговорів призвів до падіння цін на нафту до мінімуму за 18 років. На її вартість також вплинула пандемія COVID-19.

Однак у квітні країни ОПЕК+ погодили умови найбільшого у своїй історії договору щодо скорочення видобутку нафти в травні й червні - на 9,7 млн б/д. Нова домовленість передбачає особливі умови для Мексики.