Ілюстрація REUTERS

Національний банк України вирішив з 26 квітня знизити облікову ставку на 0,5 п. п. – до 17,5% річних, вперше за два роки – з травня 2017 року.

Читайте такожУ Нацбанку спрогнозували курс гривні протягом найближчих місяців

"Правління Національного банку України прийняло рішення знизити облікову ставку до 17,5% річних з 26 квітня 2019 року", - йдеться в матеріалах НБУ.

Відео дня

Зазначається, що стійка тенденція уповільнення інфляції до цілі 5% дає можливість регулятору розпочати цикл зниження облікової ставки.

У НБУ зазначили, що перешкодою для зниження інфляції може стати реалізація ризиків, серед яких посилення невизначеності в рік президентських і парламентських виборів, а також рецесія світової економіки та зниження цін на сировинних ринках, посилення геополітичної напруженості, невизначеність щодо обсягів транзиту газу через Україну до 2020 року в результаті будівництва обхідних газопроводів в Європу, ескалація військового конфлікту і нові торгові обмеження з боку Росії.

Крім того, в НБУ назвали стримуючими факторами для зниження інфляції очікуване підвищення тарифів до ринкового рівня, а також підвищення акцизів на алкогольну і тютюнову продукцію.

"Починаючи цикл зниження облікової ставки, правління зазначає, що подальші кроки залежатимуть від реалізації інфляційних ризиків і покращення інфляційних очікувань", - підкреслили в НБУ.

За інформацією регулятора, наступне засідання правління НБУ з питань монетарної політики відбудеться 6 червня.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України в березні вирішив зберегти облікову ставку на рівні 18% річних четвертий раз поспіль – після аналогічного рішення в жовтні та грудні 2018, а також у січні 2019 року.

Останній раз Нацбанк знижував облікову ставку майже два роки тому - у травні 2017 року, після чого зберігав або підвищував її.

Максимальна історичне значення облікової ставки на рівні 30% річних діяло в Україні з 4 березня по 28 серпня 2015 року.

Інфляція в Україні в березні 2019 року в річному вираженні - у порівнянні з березнем 2018 року становила 8,6%, сповільнившись з 8,8% у річному вимірі місяцем раніше.

Державний бюджет України на 2019 рік заснований на макроекономічному прогнозі зі зростанням реального ВВП на 3% при інфляції 7,4%.

Національний банк України прогнозує у 2019 році уповільнення інфляції до 6,3%, Міжнародний валютний фонд і Світовий банк – до 7,3%.

Згідно з консенсус-прогнозом опитаних УНІАН експертів, поточного року в Україні очікується уповільнення темпів зростання споживчих цін до 7,2%.