НБУ пояснює підвищений попит на готівку святами / фото УНІАН

Поточне підвищення попиту банків на готівкові гроші пов'язано не з "ПриватБанком", а з поповненням запасів у зв'язку з майбутніми тривалими святами.

Читайте такожНацбанк вперше за два роки знижує облікову ставку

Про це в коментарі УНІАН повідомив заступник голови НБУ Олег Чурій.

Відео дня

"Ми бачили деяке зростання готівки, але зв'язати це з ситуацією з "ПриватБанком" поки важко", - сказав Чурій, відповідаючи питання, чи справедливі відповідні твердження експертів.

За його словами, попереду тривалі свята, напередодні яких традиційно спостерігається підвищене зняття українцями готівкової гривні та валюти.

Також Чурій зазначив, що ситуація з "ПриватБанком" не чинила жодного впливу на валютний ринок.

Крім того, він нагадав, що рішення судів по "ПриватБанку" ще не набули чинності, і Нацбанк має наміру їх оскаржувати в апеляційному порядку.

Довідка УНІАН. Кабінет міністрів прийняв рішення націоналізувати "ПриватБанк" в грудні 2016 року, керуючись рекомендаціями Ради нацбезпеки та оборони. До націоналізації ключовими акціонерами банку були бізнесмен Ігор Коломойський і його партнер Геннадій Боголюбов.

Окружний адміністративний суд Києва 18 квітня скасував рішення про націоналізацію "Приватбанку", а також рішення НБУ про перелік пов'язаних осіб фінустанови, що стало основою для конвертації зобов'язань перед ними в акції.

20 квітня Печерський районний суд Києва прийняв рішення про розірвання договору поруки Коломойського за кредитами рефінансування "Приватбанку", отриманим до його націоналізації.

Згідно зі спільною заявою НБУ, Міністерства фінансів і "Приватбанку", повернення фінустанови його колишнім власникам неможливий, і рішення суду буде оскаржене за допомогою апеляції.

Міжнародні партнери України, включаючи Міжнародний валютний фонд, представництво Євросоюзу, Європейський банк реконструкції та розвитку, Всесвітній банк і посольство США, виступили із заявами про підтримку націоналізації "Приватбанку".