Учасники прес-конференції, присвяченій запуску програми EU4PFM / фото УНІАН

Європейський Союз в рамках програми з управління державними фінансами в Україні (EU4PFM), спрямованої на підтримку податкових і митних реформ, виділив 29,5 мільйонів євро.

Про це повідомив під час прес-конференції, присвяченій запуску даної програми, керівник програми EU4PFM Егон Веерме.

За його словами, загальний бюджет програми становить 55,5 млн євро. На фінансування третьої і четвертої складової програми підтримки управління державними фінансами EU4PFM направлено 29,5 млн євро.

Відео дня

"Основною метою даної програми є підтримка розвитку сучасної, ефективної та прозорої системи адміністрування податків і зборів", - додав Веррме.

За словами заступника Міністра фінансів України Юрія Гелетія, Мінфін спільно з державними установами розробили чотирирічну стратегію управління державними фінансами, яка була затверджена в лютому 2017 року. У цьому році був проведений аналіз щодо її виконання та визначено низку проблем. Дана програма ЄС є важливим елементом у реалізації цієї стратегії. Так як вона зміцнить можливість впроваджувати зміни, які є дуже необхідними для України.

"Сьогодні ми запускаємо в дію третій і четвертий компоненти цієї програми, яка спрямована на підтримку податкових і митних реформ і нарощування потенціалу управління державними фінансами», - додав Гелетій.

Читайте такожКонкурс на голову митниці заблокований вже два місяці – Мінфін

За його словами, вже досягнуто низку важливих ініціатив, насамперед: прийнято рішення про поділ державної фіскальної служби на дві окремі - Державної митної та Державної податкової служби; розроблена, узгоджена з Європейською комісією та затверджена Дорожня карта приєднання України до спільної транзитної процедури ЄС; розроблено та погоджено з Європейською комісією, прийнято в першому читанні та вже рекомендований до другого читання законопроект, який впроваджує положення Конвенції про процедуру спільного транзиту; розроблено, погоджено з Європейською комісією і прийнято в першому читанні законопроект про авторизованих економічних операторів; розроблено та погоджено з Європейською комісією законопроект щодо захисту прав інтелектуальної власності.

Довідка УНІАН. Програма EU4PFM впроваджується в рамках Європейського інструменту сусідства. Загальний бюджет програми становить 55,5 млн євро. Бюджет, виділений для програми центрального агентства з управління проектами (CPMA) Литовської Республіки, становить 29,5 млн євро, з яких частка у розмірі 0,5 млн євро фінансується Литовською Республікою. Завершення реалізації компонентів Програми очікується в кінці 2022 року.