Новим бізнес-омбудсменом України став поляк Свєнчіцкі / фото Facebook/Marcin Święcicki

Сьогодні колишній мер Варшави, член польського парламенту Марчін Свєнчіцкі вступив на посаду нового бізнес-омбудсмена України, повідомляє відомство.

Читайте такожРада бізнес-омбудсмена за рік отримала від бізнесу 75 скарг на митницю

"Сьогодні Марчін Свєнчіцкі вступив на посаду бізнес-омбудсмена України. Пан Свєнчіцкі став наступником Альгидраса Шемети, першого бізнес-омбудсмена", - сказано в повідомленні.

Відео дня

Зазначається, що за 5 років роботи Рада бізнес-омбудсмена розглянула понад 6100 скарг від компаній щодо неправомірних дій державних органів і допоміг підприємствам повернути понад 17 мільярдів гривень.

"Моє першочергове завдання - це, нарешті, ухвалення Верховною Радою закону про заснування бізнес-омбудсмена. Коли діятиме цей закон, у Ради буде більше інструментів для виявлення та усунення системних проблем, з якими стикаються підприємці, а також налагодження ефективного діалогу між бізнесом та державними органами", – цитує прес-служба Свєнчіцкі.

За інформацією прес-служби, Марчін Свєнчіцкі - польський політик і економіст, колишній міністр зовнішньоекономічних зв'язків і заступник міністра економіки, а також мер Варшави. Останні 8 років він був депутатом польського Сейму, де обіймав посаду заступника голови української парламентської групи. Він також консультував український уряд по реформі децентралізації у 2014-2015 роках і був керівником проекту ЄС-ПРООН "Блакитна стрічка" в Києві на 2007-2011 роки.

Як повідомляв УНІАН, 21 серпня Кабінет міністрів України затвердив рішення наглядової ради бізнес-омбудсмена про обрання Марчіна Свєнчіцкі новим бізнес-омбудсменом. Раніше цей пост обіймав Альгірдас Шемета.

Порада бізнес-омбудсмена України був утворений в грудні 2014 року у відповідності з Меморандумом про взаєморозуміння щодо підтримки української антикорупційної ініціативи, укладеним між урядом України, ЄБРР, Організацією економічного співробітництва і розвитку, Американською торгівельною палатою, Європейською Бізнес Асоціацією, Федерацією роботодавців України, Торгово-промисловою палатою України та Українським союзом промисловців і підприємців.