Серед підозрюваних - колишній перший заступник голови НБУ / фото УНІАН

Детективи Національного антикорупційного бюро повідомили про підозру 8 колишнім та чинним службовим особам Національного банку України, ПАТ «ВіЕйБі Банк» та службовцям приватного сектору у заволодінні грошовими коштами стабілізаційного кредиту Нацбанку в сумі 1,2 млрд грн і просять суд взяти їх під варту з альтернативою застави від 2,5 млн до 30 млн грн.

Про це повідомляє прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

«Наразі триває процес подачі до Антикорупційного суду клопотань про обрання підозрюваним запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави від 2,5 млн гривень до 30 млн гривень», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Серед підозрюваних – колишній перший заступник голови НБУ, колишній директор Генерального департаменту банківського нагляду; колишній виконувач обов’язків начальника управління Нацбанку України по м. Києву та Київській області, також колишні посадовці ПАТ «ВіЕйБі Банк» - голова спостережної ради, заступник голови правління банку та троє посадових осіб приватних компаній, пов’язаних з бенефіціарними власниками ПАТ «ВіЕйБі Банк».

Читайте такожСправа «VAB банку»: стали відомі імена затриманих екс-співробітників НБУ

У САП зауважили, що вказаним особам інкриміновано вчинення злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

«Обставини справи: у жовтні 2014 року ПАТ «ВіЕйБі Банк», віднесений до категорії проблемних банків, звернувся до НБУ з клопотанням надати йому стабілізаційний кредит під заставу нерухомого майна. Незважаючи на те, що вказаний банк не надав всіх необхідних для цього документів, правління Нацбанку, всупереч вимогам законодавства, пристало на його пропозицію. При цьому вартість нерухомості, переданої в заставу Нацбанку, була завищена майже в 25 разів шляхом складення підроблених звітів про оцінку. Вже в ході досудового слідства експертизою було встановлено, що реальна вартість заставленої нерухомості становить 72,62 млн гривень попри 1,8 млрд гивень, заявлених «ВіЕйБі Банком», - повідомили в антикорупційній прокуратурі.

Як наслідок, службовцями Нацбанку було надано «ВіЕйБі Банку» 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту. У САП зауважили, що раніше вказана банківська установа вже отримувала від Нацбанку кредит на суму 3 млрд грн, і вказані кошти так і не були повернуті.

«А в листопаді 2014 року взагалі «ВіЕйБі Банк» було визнано неплатоспроможним. На сьогодні стабілізаційний кредит у 1,2 млрд гривень, отриманий від НБУ строком на два роки, так і не повернуто», - додали у САП.

Як повідомило УНІАН поінформоване джерело у НБУ, мова йде про Аллу Шульзі, яка у квітні 2015 року залишила роботу в НБУ за згодою сторін.

Також мова йде про Миколу Каленском, який з квітня 2018 року не є посадовою особою регулятора, але входить до складу ради НБУ за квотою президента.

За інформацією НАБУ, зазначеним особам інкримінується злочин за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України. Вищий антикорупційний суд обере запобіжний захід сьогодні, 12 листопада.

Нинішній перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова опублікувала у соцмережі Facebook відеозвернення, зняте біля будівлі Вищого антикорупційного суду.

«Ми, повний склад правління НБУ, який зараз в Києві, знаходимося біля будівлі Вищого антикорупційного суду в очікуванні початку розгляду справи по звинуваченню колишніх працівників НБУ у зловживаннях під час надання стабкредиту «VAB банку» в 2014 році», - сказала Рожкова.

Як повідомляв УНІАН, Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура 11 листопада пізно ввечері затримали 7 осіб за підозрою в заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого Національним банком у 2014 році «ВіЕйБі Банку».

За інформацією НАБУ, йдеться про посадових осіб НБУ, а також «ВіЕйБі Банку» і приватних компаній, пов'язаних з колишніми власниками цієї фінустанови.

Зокрема, серед затриманих - нинішній голова правління «Райффайзен Банку Аваль» Олександр Писарук, який в період банкрутства «ВіЕйБі Банку» обіймав посаду першого заступника голови НБУ.

За інформацією НБУ, вся команда чинного керівництва регулятора перебуває на своїх робочих місцях, а голова НБУ Яків Смолій перервав відрядження і терміново повертається в Україну.

VAB банк - один із тих банків, які були виведені з ринку у 2016 році. Його власник Олег Бахматюк у 2017 році звернувся до Фонду гарантування вкладів та НБУ з пропозицією реструктуризувати борги, але поки його пропозиції були відхилені. Звернення бізнесмена до президента з проханням втрутитись в ситуацію було розміщене сьогодні вранці на офіційному сайті компанії.