Ілюстрація REUTERS

Правління Національного банку України висловило готовність у Вищому антикорупційному суді взяти на поруки чинного члена ради НБУ Миколу Каленського, обвинуваченого в причетності до розкрадання рефінансування «ВіЕйБі банку» напередодні його банкрутства.

Читайте такожНАБУ просить суд взяти під варту підозрюваних у справі «ВіЕйБі Банку»

Про це повідомила перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова в соцмережі Facebook.

Відео дня

«Усі присутні в Києві члени правління НБУ озвучили в Вищому антикорупційному суді свою готовність взяти Миколу Каленського на поруки, відстоюючи інституційність рішень НБУ», - написала Рожкова.

Також вона опублікувала відповідне відео із засідання Вищого антикорупційного суду, де зараз розглядається питання обрання запобіжного заходу Каленському.

Раніше до початку засідання суду Рожкова заявила, що правління НБУ планує виступити поручителем у цьому процесі й відстоювати рішення регулятора.

Як повідомляв УНІАН, Національне антикорупційне бюро України вручило підозру в причетності до розкрадання рефінансування «ВіЕйБі Банку» голові правління «Райффайзен Банку Аваль» Олександру Писаруку, який у період банкрутства «ВіЕйБі Банку» обіймав посаду першого заступника голови НБУ.

Також НАБУ вручило підозри колишньому директору гендепартаменту банківського нагляду НБУ Аллі Шульзі та колишньому виконувачу обов'язків начальника управління НБУ по Києву та Київській області Миколі Каленському, який з квітня 2018 року входить до складу ради НБУ за квотою президента.

Крім того, НАБУ вручило підозри ряду посадових осіб «ВіЕйБі Банку» та приватних компаній, пов'язаних із колишніми власниками цієї фінустанови.

Голова НБУ Яків Смолій на тлі цих подій перервав відрядження й терміново повертається в Україну.

VAB банк - один з тих банків, які були виведені з ринку в 2016 році. Його власник Олег Бахматюк у 2017 році звернувся до Фонду гарантування вкладів і НБУ з пропозицією реструктуризувати борги, але поки його пропозиції були відхилені.

Олег Бахматюк написав відкриту заяву президенту Володимиру Зеленського з приводу обшуків і затримань працівників його компанії силовиками. Бахматюк заявляє, що за терором компанії, яка платить мільярдні податки та в якій працюють 27 тисяч осіб, стоять амбіції керівника НАБУ Ситника та генпрокурора Рябошапки.