Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада ухвалила в другому читанні і в цілому законопроект про державний бюджет України на 2020 рік, доопрацьований з урахуванням оновленого прогнозу уряду з ростом ВВП на 3,7%.

Читайте такожРада прийняла зміни до Бюджетного кодексу для держбюджету-2020

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення закону №2000 у другому читанні з урахуванням рекомендацій парламентського Комітету з питань бюджету проголосували 279 народних депутатів, а за ухвалення в цілому - 280 за необхідного мінімуму в 226 голосів. За дане рішення проголосували 280 народних депутатів.

Відео дня

"За" були 241 член фракції «Слуга народу», 19 депутатів з групи «За майбутнє» і 20 позафракційних.

Представляючи документ, міністр фінансів Оксана Маркарова назвала бюджет-2020 реалістичним і збалансованим, зазначивши, що наступного року місцеві бюджети отримають набагато більше ресурсів. «У цьому бюджеті - збільшення видатків на медицину, на освіту. У цьому бюджеті передбачено набагато більші кошти на інфраструктуру. У цьому бюджеті не знижено, а збільшено видатки на місцеве самоврядування», - наголосила вона.

За словами міністра, те, що виглядає як скорочення, насправді - перекласифікація тих чи інших видатків. «Ви знаєте, що цього року соціальні програми і медична реформа «вторинки» йдуть за іншими механізмами, які вже закладені в бюджеті. Тому ми просто виконуємо державний бюджет. При цьому всі трансферти і все субвенції на місцеві бюджети, в тому числі ДФРР, соцеконом, субвенція на об'єднані територіальні громади більше, ніж торік», - додала Маркарова.

Вона підкреслила, що всі місцеві бюджети відповідним чином забезпечені, а сьогодні депутати своїм голосуванням за зміни до Бюджетного кодексу додали місцевим бюджетам ще 7 млрд грн з дорожнього фонду.

Згідно з оприлюдненим напередодні голосування висновком профільного комітету, в ході доопрацювання проекту держбюджету його доходи були збільшені на 14 млрд грн, видатки - на 10 млрд грн, а дефіцит – знижено на 855 млн грн, тобто залишається в межах 2,1% ВВП.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 18 жовтня ухвалила у першому читанні урядовий законопроект про державний бюджет України на 2020 рік з доходами в сумі 1,079 трлн грн, видатками в 1,170 трлн грн і граничним дефіцитом в 95 млрд грн, або 2,1% ВВП.

Кабінет міністрів 5 листопада передав до парламенту доопрацьований до другого читання проект держбюджету України на 2020 рік, що базується на оновленому прогнозі з ростом ВВП на 3,7% і середньорічним курсом на рівні 27 грн/дол.