Ілюстрація REUTERS

У Верховній Раді зареєстрований проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо оподаткування операцій з криптоактивами».

Читайте такожНа Львівській залізниці майнили криптовалюту (фото)

Про це повідомила прес-служба Міністерства цифровий трансформації.

Відео дня

«Законопроект розроблений блокчейн-спільнотою, міжфракційним депутатським об'єднанням Верховної Ради України Blockchain4Ukraine, Офісом ефективного регулювання (BRDO) і командою Міністерства цифрової трансформації», - сказано в повідомленні.

Відзначається, що законопроект дає визначення таким поняттям, як «віртуальний актив», «криптоактив», «операція з криптоактивами», «розподілений реєстр», «маркер» і «токен-актив».

Крім того, в законопроекті також визначено особливості оподаткування.

«Перша особливість – це 5% ставка податку на доходи фізичних осіб для інвестиційного прибутку від продажу криптоактивів терміном на 5 років», - додали в прес-службі.

Другою особливістю є визначення того, що інвестиційний прибуток від операцій з криптоактивами розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу криптоактива, та його вартістю, що визначається із суми документально підтверджених витрат на придбання такого криптоактива та/або на створення такого криптоактива.

Третьою особливістю оподаткування виступає те, що операції з продажу криптоактивів не є об'єктом оподаткування податком на додану вартість.

«Ми впевнені, що прийняття цього закону створить умови для початку функціонування ринку віртуальних активів відповідно до законодавства України з урахуванням балансу інтересів суб'єктів, що здійснюють операції з віртуальними активами, та держави, яка отримає додаткові надходження податків від операцій з віртуальними активами», - відзначили в прес-службі Міністерства цифровий трансформації.

Як повідомляв УНІАН, Офіс ефективного регулювання (BRDO) спільно з Міністерством цифрової трансформації та ключовими блокчейн-асоціаціями розробив законопроекти щодо легалізації ринку криптовалют в Україні.

18 жовтня представники влади і бізнесу підписали меморандум про співпрацю щодо впровадження технології розподіленого реєстру (блокчейн), а також формування нормативної бази для розвитку технологічних рішень і створення умов для функціонування ринку віртуальних активів в Україні.