Ілюстрація REUTERS

На початку місяця з'явилася неофіційна інформація, що Xerox хоче придбати компанію HP за 33 мільярди доларів і навіть направив останній офіційну пропозицію, але жодних офіційних заяв ніхто не робив. І ось вчора компанія HP опублікувала прес-реліз, де розкрила деталі пропозиції й дала свою відповідь на нього.

Читайте такожXerox передумавши об'єднання єднуватися з японською Fujifilm

Про це повідомляє портал ITC.ua.

Відео дня

"Якщо коротко, одна з найстаріших технологічних компаній загалом не проти злиття, але вважають, що Xerox запропонувала недостатньо, щоб можна було далі обговорювати угоду", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що Xerox, чия ринкова капіталізація в 3,5 раза нижча (8,48 мільярда доларів проти 29,9 мільярда доларів) запропонувала HP викупити всі її акції за ціною 22 долари за акцію, сплативши покупку грошима і власними акціями. Кажучи точніше, за кожну акцію по 17 доларів - грошима, а решту - сплатити своїми акціями. Ця ціна на 20% перевищує вартість акції HP станом на момент закриття торгів 5 листопада - останнього дня перед тим, як у пресі з'явилися відомості про можливу купівлю - і на 29% вище середньої ціни за останні 30 днів торгів. Загальна сума угоди - 33,5 мільярда доларів. Але угоди не буде, оскільки рада директорів HP відхилила описану пропозицію анонімним голосуванням, причому одноголосно.

У відповідному прес-релізі HP повідомила, що пропозиція Xerox недооцінює HP і не відповідає інтересам акціонерів. Також HP висловили стурбованість через чималу кредиторську заборгованість Xerox, яка в разі злиття може негативно позначитися на вартості акцій об'єднаної компанії. Крім того, виручка Xerox скоротилася з 10,2 мільярда доларів до 9,2 мільярда доларів за рік з червня 2018 року, що не вселяє впевненості інвесторам.

Водночас HP зробила очевидний натяк, що вона залишається відкритою для кращої угоди.

Вважається, що ініціатором злиття HP і Xerox виступив американський інвестор-активіст Карл Айкан, який відомий тим, що любить поєднувати компанії. Нещодавно той купив акцій HP Inc на 1,2 мільярда доларів, збільшивши свою частку в компанії до 4,24%. Також інвестору належить 10,6% акцій Xerox.

Що стосується HP, то тут не все так просто. В жовтні вона оголосила про плани скоротити до 9 тисяч робочих місць (близько 16% персоналу) до кінця 2022 фінансового року. Не сказати, що компанія перебуває у дуже поганому фінансовому становищі, враховуючи зростання прибутку за підсумками минулого кварталу, але вона явно хоче затягнути паски. Водночас продаж Xerox знаменує собою кінець епохи - одна з найстаріших компаній Кремнієвої долини втратить контроль над своєю долею. Піти на угоду для HP - вельми непросте рішення, навіть якби це мало фінансовий сенс.