Ким тільки не був Олексій Гончарук цього тижня: і знімався у ток-шоу Андрія Пальчевського, і навіть був активістом на "5 каналі" Петра Порошенка. Це було у далекому 2012 році. 

А от у 2020-му, а саме 4-го лютого, уже прем'єр-міністра Гончарука уся країна чекала на появу прем’єра у парламенті, де він мав звітувати за 5 місяців діяльності уряду: і про обіцянки 40% зростання економіки, і про зниження цін на продукти, і про зниження тарифів. Обіцяв, але до сих пір не звітував…

Журналісти розібралися, що прем’єр не виконав із того, що палко обіцяв українцям.

Перше і чи не найболючіше для кожного українця - платіжки на опалення. Чисто економічна обіцянка Гончарука - менші на 20-30 % платіжки. І навіть виконав обіцянку - принаймні, сам так вважає. В реальності українці не помітили зниження цін на газ. У Вінниці люди навіть вийшли на вулиці: обурюють, що платіжки надвисокі.

Наступний пункт - ріст економіки. Гончарук декларував у своїй програмі, що українська економіка зросте на 40 % за 5 років. Отже, щороку вона має підвищуватися на 8 %. Та чи реально це у теперішніх умовах? 

Економіку України піднімуть малі підприємства. Так, одне із завдань, яке поставив президент Зеленський уряду - це створення програми дешевих кредитів, яка повинна повернути заробітчан додому, а також створити нові робочі місця. Цю програму у Кабміні виконали, але як саме?

Читайте такожГончарук пообіцяв за 5 років створити мільйон нових робочих місць

Експерти сумніваються: програма дешевих кредитів - це заслуга Кабміну чи постійного тиску з боку президента, який узяв це під свій контроль, а уряд опинився у такій ситуацій, що просто зобов'язаний приділяти основну увагу цій програмі?

На програму дешевих кредитів виділили 2 млрд грн з держбюджету. Про її можливу ефективність відзвітувала міністерка фінансів Оксана Маркарова 

Загалом уряд отримав від президента 52 завдання з конкретними дедлайнами. Експерти стверджують, що 40 % з них або зовсім не виконані, або виконані частково.

"Кожен українець буде забезпечений на рівні реального прожиткового мінімуму" - це цитата із програми уряду і особиста обіцянка прем'єра Гончарука. У бюджеті на 2020 рік, який формував діючий Кабмін, прожитковий мінімум передбачений у сумі 2027 грн. 

З усім тим є чим і похвалитися: у Кабміну виходить створювати мобільні додатки. Днями запустили додаток "Дія" - тепер на смартфоні можна зберігати водійські права, а згодом ще й паспорт. Прем'єр-міністр пишається!

Втім, краще б пишався ростом заробітних плат, залученням інвестицій чи кількістю робочих місць. 

А поки уряд старанно працює над своїми обіцянками та презентує додатки, українці можуть бачити їхні старання уже з початку року - недовиконання бюджету лише за перший місяць січень 2020 року - майже 14 млрд грн - такої цифри за всі роки незалежності ще не було!