Саміт лідерів країн ЄС у Брюсселі / REUTERS

На саміті в Брюсселі глави країн Європейського союзу не змогли узгодити довгостроковий бюджет на 2021−2027 роки через те, що Велика Британія покинула об'єднання.

"На жаль, нам не вдалося досягти угоди. Ми дуже багато працювали, але нам потрібно більше часу", - заявив глава Європейської ради Шарль Мішель, передає НВ із посиланням на Reuters.

Через Brexit у бюджеті ЄС утворилася "діра" в розмірі 60-75 мільярдів євро.

Відео дня

Канцлер Німеччини Ангела Меркель зазначила, що країни Євросоюзу далекі від згоди по бюджету. Вона повідомила, що для затвердження бюджету буде потрібно багато часу.

Водночас, канцлер Австрії Себастьян Курц вважає, що для згоди буде потрібно кілька зустрічей на вищому рівні.

Складнощі з досягненням домовленостей, зокрема, пов'язані з тим, що Велика Британія, яка займала друге місце після Німеччини за розмірами внесків до ЄС, вийшла з Євросоюзу, пише DW.

Читайте такожEUObserver: Британія вийшла з ЄС після 47 років членства, а що далі?

Через недоотримання 60-75 мільярдів євро одним із головних спірних моментів стали розміри відрахувань. Держави, які перераховують до бюджету ЄС більше, ніж отримують з нього у вигляді різних дотацій, висловлювалися проти нарощування внеску кожної країни понад 1% сумарного валового національного доходу (ВНД) за сім років. Йдеться, в першу чергу, про так звану "економну" четвірку чистих вкладників: Нідерланди, Австрію, Данію і Швецію.

У свою чергу низка менш заможних країн і представники Європарламенту наполягали на збільшенні бюджету до 1,3 відсотка ВНД.

Бюджет ЄС формується на підставі семирічних рамкових бюджетних планів. Переговори про так званому "довгостроковому фінансовому плануванню" в Європейському Союзі практично завжди являє собою тривалу боротьбу між країнами-донорами та одержувачами бюджетних грошей.

Нагадаємо, з 1 лютого 2020 Велика Британія залишила Європейський союз. За умовами про вихід з ЄС, до кінця 2020 року у відносинах Лондона і Брюсселя триватиме перехідний період, протягом якого сторони переважно збережуть нинішні правила співпраці та будуть намагатися виробити нові.