Нова програма співробітництва з МВФ буде позитивним сигналом для інвесторів, вважає міністр / фото УНІАН

Запуск ринку землі не є умовою для позитивного рішення Міжнародного валютного фонду про затвердження нової програми співробітництва з Україною.

Про це заявив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов в ефірі одного з телеканалів.

«Цього як умови отримання програми немає. Є певні законопроекти, які пов’язані з ринком землі. Тут важливо знати, що головне переймання Фонду – зробити так, щоб для малого та середнього бізнесу були або рівні умови, або кращі умови. Але попередньої умови по ринку землі немає в тих домовленостях з МВФ», - сказав він.

Відео дня

Читайте такожМилованов допускає розділення свого міністерства

Милованов зауважив, що нова програма співробітництва з МВФ буде позитивним сигналом для інвесторів, що в Україну можна вкладати гроші.

«Я думаю, що там сума не досить велика, навіть у порівнянні з тими 50 мільярдами, які нам потрібні, резерви Національного банку є високими сьогодні. Це ж не 5 чи 10 мільярдів, як буває, зараз у нас 25-26 мільярдів доларів резерв Національного банку. Тому сама сума для нас не є критичною з економічної точки зору… Що важливо в МВФ те, що вони сертифікують для інвесторів, що економічна політика уряду є правильною. Для цього нам по суті потрібна програма», - зазначив міністр.

Як повідомляв УНІАН, експерти ключового кредитора України Міжнародного валютного фонду приступили до роботи в Києві цього тижня, з 20 лютого. За інформацією українського представництва Фонду, команда експертів МВФ прибула до Києва для обговорення з українською владою політики прискорення зростання економіки та забезпечення стабільності.

Україна і МВФ у грудні 2019 року досягли домовленості про нову трирічну програму розширеного фінансування в обсязі 5,5 млрд дол. Рішення про нову програму має затвердити Рада директорів фонду, але точна дата затвердження поки не визначена.

Голова НБУ Яків Смолій у грудні 2019 року заявляв, що рішення про нову програму може бути затверджене в першому кварталі 2020 року, а серед попередніх умов для укладення угоди назвав прийняття в Україні законів про неможливість повернення збанкрутілого банку колишнім власникам і обіг земель сільськогосподарського призначення.

13 листопада 2019 року Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» (№2178-10), який запроваджує ринок землі в Україні з 1 жовтня 2020 року.

6 лютого Верховна Рада розпочала розгляд законопроекту у другому читанні. Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія прогнозує, що парламент в середині квітня вийде на остаточне голосування за законопроект. Загалом до законопроекту до другого читання подано понад 4 тис. поправок.