Ілюстрація REUTERS

Державний бюджет України за два роки недоотримав 25 млрд грн акцизного податку через "тіньовий ринок" бензину та дизельного пального.

Читайте такожДефіцит держбюджету за місяць зріс майже на третину - до понад 15 мільярдів гривень

Про це повідомив голова Рахункової палати Валерій Пацкан на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Відео дня

"Чверть від офіційного ВВП України, або 846 млрд грн, становлять тіньові операції. Це дані дослідження НБУ та інших відомств. Причому значна частина тіньової економіки породжена готівковими розрахунками - 702 млрд грн. За результатами аудиту ефективності адміністрування надходжень до держбюджету від реалізації пального нашими аудиторами було виявлено, що за два роки обсяг "тіньового ринку" бензину та дизпального міг становити до 4,6 млн тонн, а держбюджет недоотримав акцизного податку на суму 25 млрд грн", - написав Пацкан.

Він також повідомив, що за результатами цього аудиту Рахункова палата надала рекомендації Фіскальній службі щодо покращення їхньої роботи з адміністрування цього акцизу, результатом чого стало внесення відповідних змін до Податкового кодексу.

Крім того, за інформацією голови Рахункової палати, минулого року відомство провело аудит щодо справляння акцизу з тютюну та тютюнових виробів, який виявив недоотримання держбюджетом у 2018 році близько 2 млрд грн через значний обсяг тіньового ринку в цій сфері.

"На думку наших фахівців, змінити ситуацію може впровадження автоматизованої системи контролю за обігом підакцизних товарів (алкогольних напоїв та тютюнових виробів) "Електронна акцизна марка", - зазначив голова Рахункової палати.

За оцінками експертів, обсяг тіньової економіки становить 14% у Німеччині, 11% - у Франції та 8% - у Швейцарії, уточнив Пацкан.

"Україна має вийти на рівень розвинених країн. Для цього потрібно вжити низку заходів, зокрема - у боротьбі з корупцією та крадіжками з держбюджету. І Рахункова палата докладає максимум зусиль, щоб державні кошти не осідали в кишенях нечистих на руку суб'єктів, а держава отримувала відповідні податки в повному обсязі", - підсумував Пацкан.

Як повідомляв УНІАН, у Рахунковій палаті України вважають, що невиконання державного бюджету України за 2019 рік за доходами майже на 38 млрд грн стало максимальним із 2015 року, незважаючи на скорочення планових доходів держбюджету в четвертому кварталі на 20 млрд грн.

Основною причиною невиконання держбюджету в Рахунковій палаті назвали низьку якість макроекономічного прогнозу.

Згідно зі звітом уряду за 2019 рік, доходи держбюджету України за 2019 становили 998,3 млрд грн, що майже на 1% нижче планового показника.

Міністерство фінансів України збільшило показник дефіциту державного бюджету країни в 2019 році до 81 млрд грн, при плановому показнику 99,6 млрд грн.