Ілюстрація REUTERS

Правління Національного банку України не змінювало свою позицію й не кредитуватиме уряд шляхом купівлі облігацій внутрішньої державної позики, вважаючи відповідне рішення ради НБУ рекомендаціями.

Читайте такожУ Мінфіні розповіли, скільки валюти позичили на внутрішньому ринку

Про це заявив заступник голови НБУ Олег Чурій в ході онлайн-брифінгу.

Відео дня

"Рішення Національного банку – це рекомендація. Наша позиція, правління, незмінна: ми на сьогодні не плануємо купувати ОВДП в портфель", - сказав Чурій.

Він зазначив, що обсяг ОВДП у портфелі НБУ досить значний – близько 300 мільярдів гривень - і знижується шляхом погашення Міністерством фінансів на суму близько 12 мільярдів гривень на рік.

Як повідомляв УНІАН, Рада Національного банку України від 31 березня скасував заборону на купівлю НБУ державних цінних паперів та операції з підтримки бюджетних витрат в монетарної політики регулятора.

Напередодні рішення, 20 березня, голова НБУ Яків Смолій заявляв, що Нацбанк не збирається кредитувати уряд шляхом купівлі облігацій внутрішньої державної позики, оскільки це заборонено законодавством.

Відповідно до статті 54 Закону України "Про Національний банк України", Національний банк не має права надавати кредити на фінансування витрат державного бюджету України й купувати на первинному ринку цінні папери, емітовані урядом або іншим держустановою.