Володимир Зеленський / REUTERS

Президент України Володимир Зеленський ініціював програми підтримки малого та середнього бізнесу під час і після епідемії коронавірусу.

Читайте такожКабмін готовий розглянути варіанти стимулювання бізнесу для виходу з кризи

Про це повідомила прес-служба президента за підсумками наради, на якій були присутні представники уряду і банківського сектора.

Відео дня

"Малий і середній бізнес сьогодні страждає найбільше, адже не може працювати й не має великої фінансової "подушки". А саме бізнес - це робочі місця і податки", - цитує прес-служба главу держави.

Повідомляється, що на нараді обговорили створення інструментів для кредитування нових підприємців і підтримки наявних завдяки кредитним канікулам та компенсацій відсотків по кредитах так, щоб не збільшити кількість прострочених позик.

Президент також зазначив, що нові інструменти мають показати підприємцям, що "білими" бути вигідно.

Присутня на нараді радник керівника Офісу президента України з банківських питань Вікторія Страхова сказала : "Світ змінився. Працювати "в тіні" сьогодні невигідно. Треба стимулювати зайнятість, запобігаючи неконтрольованій інфляції".

"Потрібно створити нові та переосмислити наявні програми підтримки, тобто розширити підтримку тих, хто вже працює в різних сферах. Зберегти бізнес зараз - це дозволити країні дихати й жити в майбутньому", - підкреслив Зеленський.

Наголошується, що учасники наради вже найближчими днями представлять дієві програми для підтримки українського підприємництва.

Як повідомляв УНІАН, раніше Зеленський підписав закон "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України, спрямовані на забезпечення додаткових соціальних і економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби". Закон, зокрема, передбачає доплату в розмірі до 300% від заробітної плати медикам та іншим працівникам, залученим у лікуванні хворих COVID-19, а працівникам соціального захисту населення, що надають послуги громадянам, які перебувають вдома, - до 100% заробітної плати.

Документом передбачено і збільшення лімітів для груп платників єдиного податку фізичних осіб - підприємців: перша група - з 300 тисяч до 1 мільйона гривень, друга група - з 1,5 мільйона до 5 мільйонів гривень, третя група - з 5 мільйонів до 7 мільйонів гривень.