Ілюстрація REUTERS

Національний банк не очікує істотного падіння економіки України при укладанні нової програми співпраці з Міжнародним валютним фондом, але за відсутності такої програми прогнозує жорсткий кризовий сценарій.

Читайте такожНайглибша криза з часів Великої депресії: МВФ прогнозує найбільший за сто років обвал світової економіки

Як повідомляється на сторінці НБУ в соцмережі Facebook з посиланням на підсумки онлайн-зустрічі керівництва регулятора з членами Американської торгової палати в Україні, Нацбанк представить оновлений макропрогноз 23 квітня.

Відео дня

«Ми очікуємо, що за умови укладання програми співпраці з МВФ Україна не повторить сценарій 2009 року, коли вона була в лідерах за показниками падіння ВВП, - йдеться в повідомленні. - Водночас, макроекономічні сценарії без програми з МВФ є досить жорсткими, в тому числі і з точки зору падіння ВВП».

У НБУ зазначили, що завдяки реформам попередніх років українська економіка більш збалансована і підготовлена до кризи.

Крім того, наша країна не так залежить від міжнародного туризму і виробничих ланцюгів, як багато інших країн.

При цьому криза здешевила для України імпорт енергоносіїв, а попит на товари українського експорту, насамперед продовольчі, знизиться незначно.

Як повідомляв УНІАН, Світовий банк погіршив прогноз для економіки України, чекаючи її падіння в 2020 році на 3,5%.

Зростання реального ВВП України в 2019 році сповільнилося до 3,2% з 3,4% у 2018 році, або максимального показника за останні 7 років.

Кабінет міністрів України затвердив оновлений макроекономічний прогноз на поточний рік, згідно з яким очікується падіння економіки на 3,9%, прискорення інфляції до 8,7% і середньорічний курс гривні на рівні 29,5 грн/дол.