Курс біткойну наблизився до 12,3 тисячі доларів за монету / REUTERS

Курс біткойну (Bitcoin), який обвалився на початку вересня, різко злетів за останню добу: додав одразу 4%, й сягнув 12 291 долар за монету.

Читайте такожВ Україні викрили угруповання, яке "відмило" через криптовалюту $42 мільйони

Про це повідомляє видання Страна.uа.

Відео дня

"Це багато для одного дня, і показово, оскільки ринок впритул підійшов до максимальної позначки 2020 року, який був встановлений в серпні. Тоді ринки вийшли на 12,3 тисячі доларів за біткойн", - йдеться в повідомленні.

Після різкого курсового стрибка вранці, Bitcoin до обіду скоректувався на 12,26 тисячі доларів за біткойн - звична поведінка ринку в подібних ситуаціях. Але експерти відразу засіли за аналіз нового тренду, і назвали одразу кілька причин підвищення котирувань.

Основні причини подорожчання біткойну

  • Перша-великі покупки окремих гравців.

"Подорожчання біткойну пов'язують з придбанням 4709 біткойни на суму 50 мільйонів доларів компанією Square (SQ). Оглядачі вважають, що вона помітила зростання попиту клієнтів на криптовалюту. Крипторинок очікує, що Square придбає ще, а потім приклад компанії підуть і інші платіжні системи", - розповів аналітик групи компаній "Фінам" Леонід Деліцин.

  • На друге місце експерти поставили фактор, пов'язаний зі збоєм в роботі гонконгської біржі Binance. Це найбільший у світі майданчик з торгівлі криптовалютами, і вона вчора не працювала через технічні проблеми.

"Може ціновий ривок пов'язаний з відновленням і реалізацією накопичених заявок", - зауважив глава відділу аналітики ГК Forex Club Андрій Шевчишин.

  • Третя причина, що підстьобує інтерес до біткойну по всьому світу, - це наближаються президентські вибори в США (намічені на 3 листопада). Інвестори намагаються мінімізувати політичні ризики, особливо в контексті того, що багато хто прогнозує перемогу демократу Джо Байдену (відхід Дональда Трампа з Білого дому), від якого чекають розширеної програми підтримки американської економіки. Тобто масштабнішої емісії долара. Тому бакс активно продають і перевкладають кошти в інші активи, і в біткойни в тому числі. Експерти підкреслюють важливість нової тенденції.

"Головна криптовалюта змогла пройти важливий рівень 12 тисяч доларів за монету. Таке зростання ціни відбувалося при підвищених торгових оборотах, що вказує на зацікавленість учасників і ажіотаж на ринку, пов'язаний з цією подією. З фундаментальних моментів, фактором зростання виступає збільшення обсягів транзакцій і зниження долара на світових ринках", - зазначив аналітик Альпарі Максим Пархоменко.

Минулого разу біткойн коштував $12,3 тисячі в серпні / REUTERS

Експертна думка щодо подорожчання біткойну

Експерти вважають, що активізація покупок біткойну доводить зміну настроїв інвесторів. Вони все менше акуратничают і вичікують, і все частіше пускаються у всі тяжкі. Зростає апетит до ризику.

"Заробивши влітку на акціях ІТ-гігантів і хайтека загалом, інвестори відчули смак до вищого рівня ризику. Активно вкладаються в IPO, вивчають китайський ринок та інше, крім того, гаряче обговорення теми національних криптовалют по всьому світу (включаючи Китай і Росію) породжує у гравців ринку надії, що ідеї криптовалют, що випускаються центробанками, так і залишаться ідеями, натомість ставлення регуляторів до біткойну можуть пом'якшити", - вважає Леонід Деліцин.