Уповноважена ВРУ з прав людини Людмила Денисова / фото УНІАН

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова звернулася до Кабінету міністрів з проханням виділити 14,5 млн грн з Фонду боротьби з COVID-19.

3,5 млн грн з вказаної суми мають піти на створення офіційного сайту Уповноваженого ВРУ з прав людини. Про це йдеться в листі Уповноваженого КМУ, яке оприлюднила експертна організація StateWatch.

10 млн грн з них планується витратити на ремонт адміністративної будівлі, 3,5 млн грн - на створення веб-сайту, а також 1 млн грн - на відрядження в рамках національного превентивного механізму.

Відео дня

Читайте такожДенісова вкотре закликала посилити тиск на Росію для звільнення українців

Прохання про виділення 10 млн грн на ремонт будівлі Секретаріату Уповноваженого з прав людини обґрунтовується скороченням передбачених на 2020 рік витрат на здійснення капітального ремонту.

За словами Денисової, безповоротне вилучення зазначених витрат і перенесення термінів проведення ремонту призведе до наступних наслідків: втрата результатів проведених капітальних робіт фасаду у 2019 році на суму 22 млн грн; навантаження на державний бюджет в 2021 році у зв'язку з необхідністю компенсувати кошти передані у Фонд боротьби з COVID-19 протягом цього року; збільшення договірної ціни у майбутньому.

Це прохання вона аргументує тим, що діючий сайт було розроблено на морально застарілій платформі й він не підлягає відновленню, а тому має певні технічні обмеження.

Уповноважена апелює до того, що сайт має слабку систему захисту, з-за чого постійно піддається кібератакам і блокується.

Запитувані кошти на створення сайту Уповноважена пропонує розподілити наступним чином: створення технічного завдання - 525 тис грн; розробка прототипу веб-порталу - 700 тис грн; розробка, тестування та введення в експлуатацію - 2,275 млн грн.

Читайте такожУ Кропивницькій виправній колонії помер інфікований COVID-19 ув'язнена язнений - Денісова

Крім того, Уповноважена просить виділити 1 млн грн на реалізацію функції національного превентивного механізму, враховуючи, що Секретаріат Уповноваженого з прав людини є єдиним в Україні органом, який реалізує зазначену функцію, завдяки якій Україна виконує міжнародні зобов'язання.

Реалізація функції передбачає систематичне відвідування місць несвободи, зокрема в період карантину, однак найближчим часом може бути припинена через відсутність коштів у зв'язку зі скороченням витрат на відрядження.

Аргументуючи зазначені прохання, Уповноважена апелює до того, що можливість передбачити видатки у розмірі 14,5 млн грн за рахунок інших джерел, зокрема за іншими бюджетними програмами Секретаріату, відсутня, оскільки вони забезпечують фінансування інших необхідних поточних витрат Уповноваженої Верховної Ради з прав людини.

Довідка УНІАН. 13 квітня 2020 року Верховна Рада ухвалила зміни до бюджету на 2020 рік, якими створила Фонд боротьби з коронавірусом і його наслідками на більш ніж 64 мільярдів гривень. 18 квітня зміни підписав президент.

Як повідомляв УНІАН, станом на 1 липня 2020 року, Кабінет міністрів України розподілив 19 мільярдів гривень на боротьбу з COVID-19.