Прем'єр-міністр Денис Шмигаль / REUTERS

Питання покриття дефіциту державного бюджету поточного року, який становить близько 300 мільярдів гривень, або на 7,5% валового внутрішнього продукту, не є істотною проблемою для Кабінету міністрів.

Читайте такожДірка в бюджеті та соцвиплати: голова Мінфіну розповів, на що піде кредит МВФ

Про це під час віртуального круглого столу заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Відео дня

"Бюджет затверджено з дефіцитом 7,5%. Це значно менший дефіцит, ніж у багатьох європейських країнах. Якщо брати країни Європи, то дефіцит бюджету в цьому році коливається на рівні 10-14%... Цей дефіцит узгоджений з МВФ під час переговорів про чергову програму stand-by, яка сьогодні вже відкрилася і працює. Цей дефіцит узгоджений з нашими партнерами. Ми розуміємо джерела його покриття і розуміємо, як будемо завершувати цей рік", - сказав він.

"Це економічний показник, який сьогодні не становить значної або взагалі не становить проблеми з точки зору його покриття і виконання бюджету цього року", - додав прем'єр.

Шмигаль нагадав, що в травні та червні було виконано план за дохідною частиною державного бюджету, причому як по податках, так і з митних надходжень. Крім того, Україна продовжує виконувати всі зобов'язання щодо погашення та обслуговування держборгу.

Також він зазначив, що консолідований держборг на сьогодні становить 80 мільярдів доларів, що є "абсолютно адекватною цифрою для ВВП України у порівнянні з іншими країнами.

"Ані Міністерство фінансів, ані Міністерство економіки, ані внутрішні експерти не вбачають сьогодні загрозу або ризик в дефіциті бюджету в сумі консолідованого суверенного боргу України", - резюмував прем'єр.

Як повідомляв УНІАН, у квітні Верховна Рада внесла "антикризові" зміни в державний бюджет на поточний рік, збільшивши його дефіцит майже в три рази - до 298,4 мільярда гривень, або 7,5% від ВВП.

Новий державний бюджет базується на прогнозах падіння ВВП на 3,9%, тоді як раніше очікувалося зростання на 3,7%, безробіття – 9,4% замість 8,1%, середньорічного курсу гривні - 29,5 за долар проти 27 гривні/долар, а також прискорення інфляції до 8,7%.

У 2019 році дефіцит держбюджету становив 78 мільярдів гривень, або 1,9% ВВП, при плановому показнику 91,1 мільярда гривень, або 2,26% ВВП.