Президент нагадав про випробування реактивної системи" Вільха-М " / прес-служба РНБО

У Державному бюджеті на 2021 рік фінансування української армії буде не менше, ніж цього року.

Читайте такожКанада виділить 4,3 мільйона доларів на підтримку сектору безпеки та оборони України

Як передає кореспондент УНІАН, про це президент Володимир Зеленський заявив, виступаючи зі щорічним посланням у Верховній Раді.

Відео дня

"Були фейкові повістки до військкомату, страшилки, що Зеленський розвалить армію. Все це було. А є незаперечні факти, у 2020 році бюджет на армію став найбільшим в історії України", - підкреслив він.

За словами Зеленського, за часів коронакризи бюджет "не зменшився ні на гривню". "І не розганяйте, будь ласка, зраду, що у 2021 році ми скоротимо кошти на армію. Я не дозволю цього зробити", - запевнив він.

Як підкреслив президент, як мінімум в бюджеті будуть кошти на армію на рівні поточного року, тобто понад 117 мільярдів гривень, і це "на 15 мільярдів більше, ніж в епоху тих бордів про армію".

За словами Зеленського, у нинішньої влади не було таких білбордів, але "ми зміцнюємо армію на ділі".

Військова допомога США Україні

Як сказав Зеленський, Конгрес США затвердив військову допомогу Україні на суму 250 мільйонів доларів, а також у Великобританії підписано угоду на 1 мільярд 250 мільйонів фунтів стерлінгів для зміцнення військово-морських сил України.

"Ми отримали й очікуємо додаткові швидкісні катери класу "Айленд". Спільно з Туреччиною ми будемо будувати корвети, двигуни та військові дрони, розвивати системи ППО. Ми почали виготовлення новітніх зразків озброєння комплексу управління артилерійським дивізіоном "Оболонь-А", мінометний комплекс" Барс", - сказав він.

За словами президента, проходить випробування реактивна система залпового вогню "Вільха-М "та системи реактивних снарядів" Тайфун", триває модернізація фрегата" Гетьман Сагайдачний "та підготовка до випробувань десантних катерів"Кентавр".

Десантний корабель" Кентавр " / фото mil.in.ua

Зеленський зазначив, що прийнята на озброєння протикорабельна крилата ракета "Нептун", і "ми починаємо будувати дві державні українські Військово-морські бази для захисту Чорноморського регіону".

Громадянство для іноземних добровольців

За його словами, "можна брехати про нашу непатріотичну позицію, але вперше з 2014 року добровольці отримали статус учасників бойових дій".

Як сказав Зеленський, іноземці, які захищали Україну, отримують громадянство, а Україна отримала статус партнера НАТО з розширеними можливостями.

Він також зазначив, що"Україна перевела Генштаб на типову структуру держав-членів НАТО".

В Україні будується армія, яка захистить державу на суші та на воді, в повітрі та в кіберпросторі, щоб "більше ні в кого не виникало навіть думки, що можна зазіхнути на наш суверенітет, зазіхнути на нашу територіальну цілісність або відібрати в України частину території без єдиного пострілу. Цього не буде ніколи", заявив Зеленський.

Що цьому передувало

У проекті держбюджету на наступний рік пропонується збільшити витрати на сектор оборони та безпеки України до 267 мільярдів гривень, вони будуть найбільшими за роки незалежності.