Олександр Дубинський / фото УНІАН

Спеціалізована антикорупційна прокуратура відкрила кримінальне провадження щодо угруповання, що займалося скрутками з ПДВ і за допомогою конвертаційних центрів й отримувала незаконні відшкодування з цього податку. Загальна сума збитку для держбюджету склала 79 млрд грн, збиток оцінюється в особливо великих розмірах.

Про це йдеться у виписці з Єдиного реєстру досудових розслідувань, підписаній керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назаром Холодницьким. Виписку опублікував сайт Dubinsky.pro.

false

«Провадження №42020000000000953 відкрито щодо голови Держфінмоніторингу Ігоря Черкаського, окремих керівників регіональних підрозділів ДФС та працівників Мінфіну. За зловживання службовим становищем. Слідство доручено детективам НАБУ. Буде застосовуватися ч. ст. 364 Кримінального кодексу. Це зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки. Що карається позбавленням волі на строк від 5 до 8 років та забороною обіймати певні посади та діяльністю до 3 років», - сказано у публікації.

Відео дня

Як писав Dubinsky.pro, голова Держфінмоніторингу Ігор Черкаський покривав глобальну схему отримання незаконного відшкодування з ПДВ протягом 2019-2020 років, що призвело бюджетних збитків на 79 млрд грн. Розкрадання були поставлені на широку ногу і йшли з великим розмахом. Злочинці задіяли широку мережу транзитно-конвертаційних підприємств. За один тільки лютий 2020 року держбюджет недоодержав 3,5 млрд грн, у схемі брали участь 549 компаній:

  • у Львівській області збитки склали 500 млн грн (задіяно 62 підприємства)
  • в Київській області — 391 млн грн (102 підприємства)
  • у м. Київ — 135 млн грн (116 підприємств);
  • в Донецькій області — 100 млн грн (54) і т. д.

Координував роботу конвертаційних центрів львівський контрабандист-конвертатор Василь Костюк, який діяв в рамках глобальної змови з керівниками Державної податкової служби, Мінфіну та Держфінмоніторингу. З боку ДПС в схемі була задіяна керівник головного управління ДПС у Донецькій області Ірина Долозіна. Вона відповідала за роботу «конвертів» на сході та півдні України: в Донецькій, Луганській, Харківській, Запорізькій, Одеській і Миколаївській областях.

З ініціативи помічника міністра фінансів Олександра Кондра були призначені регіональні куратори ПДВ-схеми в кожному регіоні:

  • Київська область — Орест Вітик;
  • місто Київ — Нонна Багмет;
  • Донецька область — Ірина Долозіна;
  • Львівська область — Василь Крисяк;
  • Одеська область — Єгор Федонюк (заступник керівника).

«З боку Держфінмоніторингу, який не міг не знати про незаконні ПДВ-схемі, оскільки в цей орган стікається вся інформація про будь-які значних проведення, все курував Ігор Черкаський: його робота — аналізувати грошові потоки й розслідувати підозрілі угоди, які в цьому випадку очевидні», - йдеться у публікації.