Ілюстрація REUTERS

Міністерство фінансів України спільно з Державною податковою службою завершують підготовку до запуску безкоштовного фіскального програми для програмного реєстратора розрахункових операцій (РРО), яке вже найближчим часом почне роботу в тестовому режимі.

Читайте такожКасовий апарат у смартфоні: близько 3 тисяч українців вже тестують нове програмне РРО

Як повідомили в прес-службі Мінфіну, протягом місяця представники бізнесу зможуть ознайомитися з функціоналом програми в Електронному кабінеті платника податків, протестувати його і надати свої пропозиції щодо його вдосконалення.

Відео дня

"Вже з 1 серпня 2020 року продукт буде доступний для повноцінного використання для всіх охочих на безкоштовній основі. Водночас обов'язковим використання програмного РРО для певних видів діяльності 2-4 груп фізичних осіб-підприємців стане з 1 січня 2021 року", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що запровадження програмного РРО є важливим кроком до детінізації економіки та створення рівних умов ведення підприємницької діяльності, що дозволить споживачам за лічені хвилини перевірити наявність виданого чека в базі даних податкової.

При цьому, у разі його відсутності або видачі чека з порушенням законодавства покупець буде мати право на відшкодування частини витрат на придбання товару.

"З урахуванням світових трендів диджиталізації та тим більше в умовах карантину запуск РРО в смартфоні є дуже актуальним. Ми виходимо на новий рівень адміністрування. Це рішення дуже очікується бізнесом, адже значно спрощує життя підприємцям. Це фіскальний додаток можна буде легко встановити на будь-який смартфон, планшет або ноутбук. Вже найближчим часом його можна буде протестувати", - цитує прес-служба міністра фінансів Сергія Марченка.

У Мінфіні додали, що запуск продукту повинен був відбутися ще 19 квітня, але у зв'язку з карантинними заходами цей термін був перенесений, що дало можливість доопрацювати інтерфейс програмного забезпечення.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 20 вересня 2019 року прийняла закон, що дозволяє використовувати програмні РРО поряд з традиційними, а також зобов'язує фізосіб-підприємців 2-4 категорії використовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО). При цьому введення програмних РРО не стосуватиметься фізичних осіб, а також фізосіб-підприємців (ФОПів), які знаходяться на першій групі оподаткування.

Також Рада прийняла закон щодо детінізації розрахункових операцій, передбачає впровадження механізму так званого "кешбеку" - компенсації вартості покупки понад 850 грн покупцям у разі встановлення порушення продавцем порядку проведення розрахунків.

У березні цього року Рада прийняла закон про послаблення низки норм податкового законодавства з метою підтримки платників податків на період карантину, запровадженого з метою протидії поширенню коронавірусу COVID - 19, який зокрема передбачає відстрочку обов'язкового впровадження програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО) для всіх платників єдиного податку на 2-4 групах до 1 квітня 2021 року.