Ілюстрація REUTERS

Рівень безробіття в Україні досягне піку у другому кварталі, збільшившись до 11,5%, після чого у другому півріччі цей показник піде на спад й загалом за підсумками року буде вище торішнього, але нижче 10%.

Читайте такожКожна шоста молода людина у світі втратила роботу через коронавірус

Про це заявив глава Національного банку України Яків Смолій в ході щорічної конференції НБУ і Нацбанку Польщі.

Відео дня

"Ми очікуємо, що в нашій країні обумовлений коронакризою рівень безробіття сягне піку у другому кварталі. Це - 11,5% проти 8,2% минулого року. Разом з поступовим пом'якшенням карантинних заходів, яке почалося наприкінці травня, і відновленням економіки рівень безробіття також піде на спад у другій половині року, хоча і залишиться вищим, ніж роком раніше, але нижче 10%", - сказав Смолій.

Також він повідомив, що через коронакризу у другому кварталі кількість робочих годин, відпрацьованих загалом у світі, може скоротитися на 10,5% у порівнянні з докризовим рівнем, що еквівалентно 305 мільйонів робочих місць, які передбачають повну зайнятість.

"Крім того, істотно постраждати також можуть ще 1,6 мільярда осіб, зайнятих у неформальній економіці, тобто близько половини глобальної робочої сили. Такі загрозливі цифри оприлюднила Міжнародна організація праці. Здавалося б, для коронавірусу немає різниці - багатий чи бідний, має висококваліфіковану робочу професію або. Однак насправді економічний ефект пандемії дуже нерівномірний", - зазначив голова українського центробанку.

Як повідомляв УНІАН, раніше прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що кількість офіційно зареєстрованих в Україні безробітних зросла майже в 10 разів у порівнянні з показником до введення загальнонаціонального карантину.

Найбільше безробітних реєструють в наступних секторах економіки: торгівля та ремонт, сільське господарство, переробна промисловість і державне управління.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства прогнозує зростання безробіття в Україні поточного року до 9,4%.