Ілюстрація REUTERS

Україна може відмовитися від необхідності укладення нових програм фінансування від Міжнародного валютного фонду (МВФ) в середньостроковій перспективі за три-чотири роки.

Читайте такожУкраїна без підтримки міжнародних організацій "впаде у прірву фінансового дефолту" - прем'єр

Про це в інтерв'ю УНІАН повідомив голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Відео дня

"У середньостроковій перспективі (три-чотири роки) наша мета в кредитній політиці - припинити кредитування у Міжнародного валютного фонду, виплативши йому всі належні борги. Це цілком реально. Ми маємо замінювати дорогі кредити на дешеві, короткі - на довгі. Зменшувати обсяг боргу настільки, наскільки це можливо, і збільшувати гривневу частку в структурі державного боргу", - сказав Гетманцев.

Він нагадав, що зараз між сторонами досягнута попередня домовленість щодо нової 18-місячної програми фінансування stand-by на суму близько 5 мільярдів доларів, перший транш очікується отримати протягом двох-трьох тижнів.

"Щодо МВФ мова йде про програму на 18 місяців на суму близько п'яти мільярдів доларів. Я не готовий зараз говорити про решту суми від інших організацій, але ведуться переговори зі Світовим банком, і з Єврокомісією про надання коштів. І дуже важливо, що ми не вважаємо отримання коштів від міжнародних партнерів якоюсь перемогою з нашого боку. Ми прекрасно розуміємо, що це, на жаль, вимушена міра, яка спровокована кризою і яка необхідна, щоб вийти з неї з найменшими втратами", - додав глава профільного комітету.

Як повідомляв УНІАН, 21 травня представники Міжнародного валютного фонду на чолі з Іванною Владковою-Холлар провели дистанційні обговорення з українською владою та досягли угоди на рівні персоналу за новою 18-місячної програми фінансування stand-by для подолання наслідків пандемії COVID-19.

Національний банк України прогнозує отримання першого траншу МВФ на 2 мільярди доларів у другому кварталі 2020 року.

Повний текст інтерв'ю читайте на сайті УНІАН.