Ілюстрація REUTERS

Економіка Австралії вступила в стадію рецесії. Як показують дані Австралійського бюро статистики (ABS), ВВП Австралії за перші три місяці року скоротився на 0,3%, і це відбулося вперше за останні 29 років.

Читайте такожThe Economist: Східну Європу чекає обвал економіки, як після падіння комунізму

Рівень споживання домогосподарств у кварталі впав на 1,1%, і це перше падіння цього показника з грудня 2008 року і найбільше скорочення за 34 роки. За останні 12 місяців економіка країни зросла всього на 1,4%, і це найслабший показник з вересня 2009 року, пише kommersant.

Відео дня

Як заявив міністр фінансів Австралії Джош Фрайденберг, рецесія була неминуча, враховуючи, який удар завдали економіці країни спочатку лісові пожежі, а потім пандемія. Міністр попередив співгромадян, щоб вони були готові до майбутніх труднощів», оскільки результати поточного кварталу будуть ще гірші.

При цьому, за його словами, австралійська економіка ще не постраждала так сильно, як багато інших країн: їй вдалося уникнути «економічного варіанту Армагеддону» завдяки тому, що вчасно запроваджений локдаун дозволив обмежити зростання випадків зараження коронавірусом, а поряд з обмеженнями влади забезпечили заходи матеріальної підтримки населення.

В Австралії підтверджені 7229 випадків COVID-19, померли 103 людини. У світі зафіксовано 6,3 млн випадків захворювання коронавірусом, померли 380 тис. осіб, одужали 2,7 млн.

Як повідомляв УНІАН, через пандемію COVID-19 Міжнародний валютний фонд (МВФ) прогнозує найбільший обвал світової економіки з часів Великої депресії 1929-1933 років.