Ілюстрація REUTERS

Європейська комісія підготувала безпрецедентний пакет допомоги в розмірі 750 мільярдів євро, щоб подолати найглибший економічне падіння в історії ЄС.

Читайте такожЕкономіка єврозони через пандемію може впасти на 12% - Лагард

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на заяву єврокомісар з питань економіки Паоло Джентілоні.

"Комісія пропонує фонд відновлення у 750 мільярдів євро, який додається до спільного набору інструментів, які вже почалися. Європейський переломний момент, щоб зустрітися з безпрецедентною кризою", - написав Джентілоні в Twitter.

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн сьогодні представить в Європарламенті деталі оновленого бюджету ЄС на 2021-2027 роки та нового фонду відновлення.

Фонд буде складатися з двох частин - 500 мільярдів євро грантів та 250 мільярдів позик для країн ЄС, які найбільше постраждали від коронавірусу.

Пакет також надає гарантії, які допоможуть залучити в багато разів більше приватних грошових коштів, зменшуючи ризик різних інвестицій.

Як повідомлялося раніше, Європейська комісія прогнозує зниження ВВП єврозони у 2020 році на рекордні 7,75% та після цього зростання на 6,25% у 2021 році. Згідно з прогнозом, економіка окремих країн блоку, зокрема, Італії, Іспанії та Греції, може впасти більш ніж на 9%.

Єврокомісія вже отримала підтримку Франції та Німеччини для запозичення 500 мільярдів євро на фінансових ринках для допомоги країнам і секторам економіки, які найбільше постраждали від коронавірусу - з такою ініціативою виступили Еммануель Макрон і Ангела Меркель.

Ідея, яка викликає найбільший опір деяких країн блоку, полягає в тому, що частина позикових коштів будуть надаватися як допомогу, а не позику. Але проти такого підходу виступили Австрія, Данія, Швеція та Нідерланди.