Ілюстрація REUTERS

Національний банк України затвердив Положення про проведення на міжбанківському ринку операцій своп процентної ставки, що відкриє шлях до впровадження нового інструменту, який дозволить пожвавити довгострокове банківське кредитування.

Читайте такожМи "дотиснемо" банки, щоб вони видавали кредити населенню - Зеленський

Як повідомили в прес-службі НБУ, відповідні умови для проведення таких операцій закріплені в постанові правління регулятора № 67 від 28 травня, яка набуває чинності 30 травня.

Відео дня

"Національний банк докладає багато зусиль, щоб підтримати економіку на етапі виходу з карантину. Ми знизили облікову ставку до 8% і бачимо передумови для подальшого зниження. Ми ввели довгострокове рефінансування банків на строк до 5 років, щоб вони не боялися брати кошти НБУ і направляти їх в економіку. Тепер готуємося до запуску процентного свопу, який знизить процентні ризики банків та надасть їм сміливості для розгортання кредитування", - цитує прес-служба заступника голови НБУ Олега Чурия.

Згідно з повідомленням, своп передбачає, що одна сторона пропонує інший фіксовану процентну ставку, яка нараховується на умовну суму, а інша сторона - плаваючу процентну ставку, яка буде розраховуватися на основі Українського індексу міжбанківських ставок за кредитами та депозитами овернайт (UIIR).

Своєю чергою в обумовлений термін відбуваються розрахунки сторін щодо обчислення різниці процентних платежів, таким чином банки можуть мінімізувати свій процентний ризик при кредитуванні.

"Ставка за депозитами практично завжди змінюється і може зрости, а для позичальника вона фіксована. Своп усуває цей ризик. Зі свого боку, завдяки таким операціям Національний банк зможе посилити дієвість монетарної трансмісії. Процентні ставки в економіці будуть більш гнучко реагувати на монетарні рішення Національного банку і зміни у вартості ресурсів на міжбанківському кредитному ринку. Таким чином, введення процентного свопу не тільки буде стимулювати розгортання кредитних програм для бізнесу і населення, але і буде сприяти подальшому зниженню процентних ставок в економіці", - наголошується в повідомленні.

В НБУ додали, що новий інструмент стане доступним після повної готовності технічного функціоналу і депозитарної системи до проведення таких операцій орієнтовно в другій половині червня.

Національний банк буде проводити операції своп процентної ставки шляхом кількісного або цінового аукціону через торговельні системи Bloomberg, Refinitiv або будь-які інші сучасні програмно-технічні комплекси, що мають необхідний функціонал.

Як повідомляв УНІАН, раніше Національний банк України та Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) підписали договір про здійснення валютних операцій своп гривня/долар США обсягом до 500 мільйонів доларів для підтримки українського бізнесу в умовах пандемії коронавірусу.

Договір укладено на два роки з можливістю пролонгації. Мінімальна сума траншу в рамках договору становить 25 мільйонів доларів США, а мінімальний термін траншу - до 3 місяців з можливістю роловеру.