Голова ЄЦБ Крістін Лагард / REUTERS

Економіка єврозони може скоротитися на 8-12% поточного року на тлі негативного впливу пандемії коронавірусної інфекції COVID-19.

Читайте такожНайглибша криза з часів Великої депресії: МВФ прогнозує найбільший за сто років обвал світової економіки

Про це повідомляє ZN.ua з посиланням на заяву голови Європейського центрального банку (ЄЦБ) Крістін Лагард.

За словами голови ЄЦБ, "раптова зупинка економічної активності" спровокує рецесію, яка буде вдвічі глибшою, ніж після фінансової кризи 2008 року.

Раніше ЄЦБ розглядав три сценарії прогнозу розвитку економіки у 2020 році: "м'яке", згідно з яким зниження ВВП єврозони становитиме 5%, "середній", що передбачає падіння ВВП на 8%, та "жорсткий", в разі реалізації якої ВВП єврозони знизиться на 12%.

Лагард сказала, що "м'який" сценарій, на її думку, вже застарів. Економіка єврозони, швидше за все, завершить рік "десь між "середнім" та "жорстким" сценарієм".

Вона нагадала, що економіка блоку скоротилася на 4-5% після фінансової кризи понад десять років тому, зазначивши, що зниження ВВП зараз, "ймовірно, буде вдвічі більшим".

Як повідомляв УНІАН, МВФ прогнозує падіння ВВП України поточного року на 7,7% та зростання наступного року на 3,6%.

Також скорочення ВВП в Європі очікується на рівні 6,6% цього року після 1,6% зростання у 2019-му. Зокрема падіння ВВП Німеччини очікується на рівні 7%, Італії - 9,1%. Іспанії - 8%, Британії - 6,5%, РФ - 5,5%, Польщі - 4,6%, Білорусі - 6%.