Міністр фінансів не бачить підстав для паніки на валютному ринку / фото УНІАН

Міністр фінансів України Сергій Марченко не бачить підстав для паніки на валютному ринку і стрибка гривні в зв'язку з рішенням голови Національного банку Якова Смолія подати у відставку.

"В Україні все буде добре. Курс гривні буде стабільний, я не бачу жодних підстав для паніки", - заявив Марченко в ефірі одного з телеканалів.

Водночас він зазначив, що вчорашнє ослаблення позицій гривні по відношенню до долара є нормальною реакцією ринку на несподівану заяву голови НБУ подати у відставку.

Відео дня

Міністр фінансів закликав українців "не переживати, оскільки все знаходиться під контролем".

Читайте такожМарченко заявив, що українцям немає про що хвилюватися: відставка Смолія не вплине на загальну ситуацію

"Не повинен залежати від особистості будь-кого курс країни. У меморандумі МВФ прописано те, що НБУ повинен бути незалежним інститутом", - наголосив очільник Мінфіну.

Водночас Марченко відмовився коментувати можливих кандидатів на посаду голови НБУ, зазначивши, що це не його прерогатива.

Як повідомляв УНІАН, 1 липня голова Національного банку України Яків Смолій написав і подав президенту України заяву про звільнення у зв'язку з відставкою за власним бажанням.

Смолій пояснив своє рішення тим, що протягом тривалого часу на НБУ здійснюється систематичний політичний тиск, що унеможливлює ефективне виконання ним своїх обов'язків.

Національний банк України на п'ятницю, 3 липня, встановив офіційний курс гривні до долара США на рівні 27,18 грн/дол., тобто гривня другий день поспіль на тлі новин про відставку голови НБУ Якова Смолія ослабла до долара – цього разу на 41 копійку порівняно з попереднім показником.