У Нацбанку заявили про стабілізацію на валютному ринку / REUTERS

Ситуація на українському валютному ринку в жовтні збалансувалася, і участь Національного банку на ринку мінімальна.

Читайте такожГетманцев розповів, чи варто очікувати долар по 32-33 гривні до кінця року

Про це повідомив на брифінгу заступник голови НБУ Юрій Гелетій.

Відео дня

"Наш пріоритет - збереження плаваючого курсоутворення, попри те, що відбулося несуттєве ослаблення гривні, ми забезпечуємо помірну інфляцію, яка на відміну від курсу є ключовим таргетом для НБУ", - сказав Гелетій.

Політика Нацбанку на валютному ринку

За його словами, регулятор дотримується послідовної політики на валютному ринку, оскільки в Україні діє плаваюче курсоутворення.

"Ми не протидіємо ринковим трендам і тільки згладжуємо надмірні коливання гривні як у бік девальвації, так і в бік ревальвації. Наприклад, в серпні, коли пропозиція валюти перевищувала попит, Нацбанк зі свого боку не протидіяв зміцненню гривні й за можливістю викуповував валюту", - сказав заступник голови НБУ.

Він додав, що у вересні, коли спостерігалася зворотна тенденція і попит на валюту зріс, Нацбанк не вживав заходів, спрямованих на протидію ринковому тренду на ослаблення гривні, а згладжував коливання за допомогою інтервенцій з продажу валюти.

Що цьому передувало

  • Національний банк України минулого тижня - з 12 по 16 жовтня - продав на міжбанківському валютному ринку 1 мільйон доларів з резервів.