Ілюстрація REUTERS

Національний банк України спростив підходи до моніторингу фінансового стану юридичних осіб та майнового стану фізичних осіб - власників істотної участі в банку, а також уточнив порядок погодження керівників банків та інформування про відкриття відокремленого підрозділу, що буде сприяти зменшенню технічних процедур та здійснення поглибленого аналізу процесів.

Читайте такожНБУ змінить стратегію розвитку фінсектору через коронавірус

Як повідомили в прес-службі НБУ, відповідні зміни закріплені в постанові правління регулятора від 25 травня №66 "Про затвердження змін до Положення про ліцензування банків", яке набирає чинності відсьогодні, 27 травня.

Відео дня

Згідно з повідомленням, цими нововведеннями Нацбанк зменшив обсяг інформації, який має щорічно надавати власник істотної участі в банку, і відтепер власник до 1 лютого щороку повинен подавати письмове запевнення про відсутність підстав для погіршення майнового стану/ознак незадовільного фінансового стану, які повинні відповідати вимогам, передбаченим положенням про ліцензування банків.

Таким чином, у 2020 році власники істотної участі у банках не будуть подавати передбачені цим положенням документи в межах їх щорічної оцінки фінансового/майнового стану.

Крім того, НБУ поновив методику оцінки фінансового/майнового стану власників істотної участі в банку, що сприятиме поліпшенню аналізу при здійсненні зазначених процедур.

Також центробанк уточнив порядок інформування банком про відкриття відокремленого підрозділу і скоротив перелік необхідних для цього документів - тепер банкам не потрібно подавати регулятору економічне обґрунтування відкриття такого підрозділу, що буде сприяти зменшенню документообігу та прискорення процесу реєстрації структурних підрозділів.

Як повідомляв УНІАН, 21 травня Національний банк України відновив регулювання з питань організації інкасації коштів та перевезення валютних цінностей банків в Україні, що обумовлено необхідністю уточнення норм чинного нормативно-правового акта з урахуванням світової практики та змін в українському законодавстві.