Глава Мінфіну виключив можливість дефолту України / REUTERS

Український уряд виключає можливість оголошення дефолту.

Читайте такожМіністерство фінансів розповів про позицію МВФ стосовно українського держбюджету-2021

Про це міністр фінансів України Сергій Марченко повідомив в інтерв'ю "Радіо Свобода".

Відео дня

"Виключати... Я простий наведу приклад. Ви живете на майданчику з сусідами. Ви прийшли до них одного разу і говорите: позичте мені гроші - мені потрібно купити холодильник. Сусіди скинулися - ви купили холодильник", - сказав Марченко.

Коментар міністра фінансів

За його словами, через деякий час ви не можете віддати всю суму і пропонуєте віддати половину.

"Сусіди кажуть: Ти наш сусід, добре, пробачимо. І Аргентина так робила 9 разів. Як ви думаєте, чи можна 9 разів обманювати своїх сусідів? Це нормальна практика? Я вважаю, що навіть один раз, якщо ви так зробите, наступного разу вам просто двері не відкриють", - додав Марченко.

Він вважає, що це не та практика, яку слід копіювати та про яку варто говорити.

"Коли про це говорять шановні народні депутати, то у мене волосся стає дибки. Думаю: добре, це можна зробити раз, а потім забудьте про все інше років на 5. Вам не буде ніхто довіряти. Ми це вже проходили, до речі", - зазначив міністр фінансів.

Що цьому передувало

  • 31 Березня прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна без підтримки міжнародних організацій ризикує "впасти у прірву фінансового дефолту". За словами голови уряду, цього року Україна має погасити 3,5 мільярда доларів за зовнішніми зобов'язаннями та 5,5 мільярда доларів - за внутрішніми.
  • 9 червня Рада директорів Міжнародного валютного фонду затвердила 18-місячну програму stand-by для України з фінансуванням близько 5 мільярдів доларів. 12 червня Україна отримала перший транш кредиту МВФ.
  • Експерти МВФ орієнтовно у вересні повинні були провести перший огляд виконання Україною 18-місячної програми співпраці stand-by. Однак фонд досі не визначився з датою приїзду місії з перегляду програми.
  • 9 вересня Марченко висловив думку, що до кінця року Україна отримає заплановані транші кредиту від МВФ, оскільки виконуються всі "структурні маяки", передбачені програмою співпраці з фондом.